Ondernemen Familiebedrijf ADPO bouwt batterijpark van zes megawatt: 'De industrie moet zorgen voor de energietransitie'
Inspiratie Inspiratie België bereidt zich voor op de Einsteintelescoop De Einsteintelescoop is een gigantisch wetenschappelijk project, dat mogelijk in de grensregio tussen Nederland, België en Duitsland neerstrijkt. Belgische bedrijven bereiden zich daar al op voor.
Ondernemen Ondernemen Defensetech groeit in België: 'Er is veel meer aan de militaire industrie dan wapens leveren' De oorlog in Oekraïne schudde Europa wakker. Terwijl militaire budgetten decennialang stagneerden, stijgen ze nu weer. België alleen al wil 14 miljard euro extra investeren. Een deel van dat geld zal vloeien naar bedrijven. Zo ontstaat ook in België een prille defencetechindustrie.
Ondernemen Ondernemen Oorlog in Oekraïne treft de Belgische ruimtevaart De oorlog in Oekraïne veroorzaakt politieke en economische schokgolven, die tot in de ruimte voelbaar zijn. Rusland, en in mindere mate Oekraïne, zijn belangrijke ruimtevaartlanden. Dat zij wegvallen, treft ook Belgische bedrijven in die sector. Tegelijk is dit misschien een vermomde zegen, die de Europese industrie een boost kan geven.
Ondernemen Ondernemen Enige chipfabriek in België neemt nieuwe start Welgeteld één chipfabriek heeft België nog. Ietwat weggestopt in Oudenaarde neemt de fabriek die ooit begon als Mietec een frisse start onder de naam BelGaN. Gedreven door een buitenlandse investering wil ze microchips uit nieuwe materialen bouwen.
Nieuws Nieuws Waarom bouwen we geen chipfabriek in Vlaanderen? Chips zijn de hoeksteen van de digitale revolutie. Tegelijk zijn ze een achilleshiel voor onze economie, want voor de meest vooruitstrevende chips hangen we van Azië en de Verenigde Staten af, met alle bevoorradingsmoeilijkheden van dien. Europa wil de Europese productie van chips fors opdrijven tegen 2030. Dan kunnen we toch gewoon een chipfabriek in Vlaanderen bouwen? Dat blijkt lastiger dan het lijkt.
Ondernemen Ondernemen Start-ups stuwen elektrisch rijden vooruit Een Belgische tegenhanger van Tesla bestaat misschien niet, maar niettemin ontstaat in ons land een mooi ecosysteem aan start-ups die rond elektrische wagens werken. Of het nu gaat om elektrische motoren of een nieuwe generatie van depannage, deze drie ondernemers transformeren onze mobiliteit.
Ondernemen Ondernemen InviteDesk doet webinars lijken op fysieke evenementen De coronapandemie maakte netwerken veel moeilijker. Iemand aanspreken op een evenement of een mogelijke klant tegen het lijf lopen aan het buffet was er niet meer bij. InviteDesk wil dat veranderen.
Ondernemen Ondernemen Over de Belgische cleantech: 'CO2 stopt niet aan de landsgrens' Covid-19 is een malheur van jewelste, maar de klimaatcrisis wordt een nog grotere uitdaging. Cleantechbedrijven innoveren met technologie om de maatschappij duurzamer te maken. Hoe doet de Belgische cleantech het?
Ondernemen Ondernemen Start-ups passen zich snel aan covtech aan Covid-19 is voor grote delen van de economie een crisis, maar tegelijk zien heel wat start-ups kansen om nieuwe zaken te proberen en tegelijk het virus te bestrijden. Zo ontstond covid-19-technology of covtech. Tijdens de pandemie deden heel wat start-ups waar ze het beste in zijn: snel hun product of businessmodel aanpassen en volle kracht vooruit gaan.
Ondernemen Ondernemen 'Covid-19 geeft cybermisdadigers meer kansen' In september viel er een dode in een ziekenhuis in Duitsland door een ransomware-aanval. Dat was nog maar eens een herinnering aan het belang van cyberbeveiliging. Tom Van de Wiele, principal security consultant bij het Finse cyberbeveiligingsbedrijf F-Secure, stelt dat onze digitale wereld een extra groot doelwit blijkt in coronatijden.
Ondernemen Ondernemen 'We zitten in een nieuw type koude oorlog, die digitaal uitgevochten wordt' De geopolitieke spanningen nemen almaar toe. Dat betekent dat bedrijven in het vizier komen van staatsgedreven cyberaanvallen. Ronald Prins en Jurjen Harskamp, twee Nederlandse veteranen van de cybersecurity-industrie, springen met hun nieuwe bedrijf Hunt & Hackett op die niche.
Ondernemen Ondernemen Dark kitchens: één keuken voor veel restaurants Niet alle afhaal- of bezorgrestaurants hebben een eigen keuken. Sommige werken samen met zogenoemde dark kitchens of spookkeukens. Ook in België duikt het fenomeen op. Casper - jawel, het spookje - is een van de eerste initiatieven.
Nieuws Nieuws Dit zijn de troeven van Barcelona als hub voor technologiebedrijven Barcelona is heel wat meer dan een leuke vakantiebestemming. De stad heeft een bloeiend tech-ecosysteem. Plaatselijke start-ups maken er furore.
Nieuws Nieuws 'Managers leren bedroevend weinig van Silicon Valley' In zijn nieuwe boek legt Stijn Viaene uit hoe je ervoor zorgt dat digitale transformatie niet gewoon een zoemwoord is, maar werkelijkheid wordt. "Sommige Belgische bedrijven dienen als goed voorbeeld aan Harvard."
Nieuws Nieuws Kleine Belgische datacenters nemen het op tegen de Amerikaanse giganten Datacenters zijn de ruggengraat van onze digitale economie. Bijna al onze websites, apps en onlinediensten vind je er terug.
Ondernemen Ondernemen Voorpublicatie: 5G, de ruggengraat van de toekomst In België komt de invoering van het supersnelle mobiele netwerk 5G met horten en stoten op gang. Voor onze zwakke productiviteitsgroei en ellenlange files lijkt de technologie de reddende engel. Maar we weten nog altijd niet of 5G wel zo'n groot verschil zal maken. Techjournalist Tom Cassauwers schreef een boek over 5G. Hier leest u een voorpublicatie over welke toepassingen 5G mogelijk maakt.
Ondernemen Ondernemen Entrepreneurial Business Book Club: netwerken met boeken Een netwerkclub, maar dan met boeken. Zo kan je de Entrepreneurial Business Book Club omschrijven. In drie jaar heeft de club meer dan 200 betalende leden vergaard, in vijf landen.
Ondernemen Ondernemen Wat België kan leren van de start-upscene in Portugal Enkele jaren geleden zat de Portugese economie nog in een diepe crisis. Maar in het land is een dynamisch start-upecosysteem opgestaan. Het recept steunt op een goed overheidsbeleid, goedkoop talent en ondernemerszin.
Nieuws Nieuws Van het labo naar de markt: wetenschappers worden ondernemers België heeft goede universiteiten, en daar komen ook start-ups uit. Spin-offs zijn een van de hoekstenen van ons start-upecosysteem. We nemen een kijkje achter de schermen bij drie van die bedrijven.
Ondernemen Ondernemen Drie CEO's over hun spirituele kapitaal: 'Waarden zijn niet iets dat je inlijst en boven de ingang van je bedrijf hangt' Ank De Wilde, Christophe Degrez en Toon Bossuyt behoren tot de groeiende groep bedrijfsleiders die waarden en zingeving even belangrijk vinden als winst maken. "Dat gaat verder dan maatschappelijk verantwoord ondernemen."
Nieuws Nieuws Start-ups hebben overheidsinvesteringen nodig Overheden en start-ups, het lijken tegenpolen. Toch investeren overheden erg veel in start-ups. Ze spelen zo zelfs een cruciale rol. Ze helpen marktfalen te corrigeren en risico's voor privé-investeerders te beperken.
Ondernemen Ondernemen Wat managers kunnen leren van sciencefiction Een hele generatie ondernemers en managers, vooral in de technologiesector, is diep beïnvloed door sciencefiction. Het genre helpt bedrijven toekomstscenario's uit te denken en nieuwe producten te ontwikkelen. 'In zowel management als in sciencefiction moet je rationeel nadenken over de toekomst', stelt consultant Anthony Liekens.
Ondernemen Ondernemen Het Belgische ecosysteem voor ruimtevaartstart-ups groeit SpaceX en Blue Origin gooien al langer hoge ogen in de Verenigde Staten. Maar ook in Europa krijgen ruimtevaartstart-ups steeds meer voet aan wal. De traditionele ruimtevaart staat op een kantelpunt, ook in België.