10 tips om geld op te halen via crowdfunding

Male hands bringing money to a piggy bank with word "crowdfunding" on the side © GF

Ondernemers die hun project voorstellen op een internetplatform om geld op te halen zoals Indiegogo of Kickstarter, dienen zich goed voor te bereiden. Deze tien tips geeft het Franse maandblad Management in zijn zomernummer.

1 Mik niet te hoog. Het is beter een laag bedrag na te streven en dat te overstijgen dan meteen te veel te willen binnenrijven. Bovendien krijgt u op heel wat crowdfundingsites helemaal niets als u het vooropgestelde bedrag niet haalt.

2 Hoe rekening met de kosten: een commissie, transactiekosten, enzovoort.

3 Wees klaar voor een rondje rompslomp. Als u geld wilt ophalen via het Amerikaanse Kickstarter, zowat de moeder van alle crowdfundingsites, dan heeft u bijvoorbeeld een bankrekening in de VS nodig.

4 Kies voor korte campagnes. In 2012 was de gemiddelde campagne maar 63 dagen lang.

5 Stel uw project bondig voor. Ga niet al te diep in op de technische details. Vermeld wel duidelijk waaraan u het geld dat u ophaalt precies wilt besteden.

6 Investeer in een precampagne. Bedenk een communicatieplan en doe een beroep op vrienden en contacten nog voor uw campagne officieel begint om voor een sterke start te zorgen. Hoe goed u scoort de eerste paar dagen bepaalt immers of u uw doel zult halen.

7 Maak een luchtig maar informatief videofilmpje waarin u uw product en uzelf voorstelt.

8 Beantwoord meteen de vragen die mensen u stellen.

9 Zorg dat de logistiek geregeld is voor u geld gaat ophalen. Zo bent u zeker dat u uw belofte kunt houden als u een leveringsdatum heeft vooropgesteld.

10 Beschouw de campagne als de eerste stap in een proces, maar laat hem meteen volgen door een nieuwe fase, bijvoorbeeld de opening van uw website.

Benny Debruyne

Tijdens de zomermaanden krijgt u de Bizz By Mail-nieuwsbrief op maandag, woensdag en vrijdag in plaats van elke weekdag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content