VS versus Zwitsere banken: topman UBS vrijgesproken van fraude

Raoul Weil, voormalig topbankier voor UBS © Reuters

Het wordt beschouwd als een vernedering voor het gerecht in de VS: de Zwitserse grootbankier Raoul Weil is vrijgesproken van fraude. Hij werd ervan beschuldigd klanten van UBS geholpen te hebben om 20 miljard dollar voor de Amerikaanse fiscus verborgen te houden.

Weil werd een jaar geleden in Italië aangehouden en aan de VS uitgeleverd. Hij was ooit derde in rang van de Zwitserse grootbank UBS, en zou de spil geweest zijn in een belastingsontduikingsschema van de bank. Weil riskeerde vijf jaar en een zware boete.

Een jury in Fort Lauderdale sprak hem echter na minder dan twee uur deliberatie vrij.

De feiten die Weil ten laste werden gelegd, waren niet mals: Weil zou sinds 2001 een actieve rol hebben gespeelde bij een immense fiscale fraude waarbij bijna 20.000 rijke Amerikaanse klanten belastingen zouden ontdoken hebben. Ongeveer 20 miljard dollar zou zo onder de radar gebleven zijn, en op geheime Zwitserse rekeningen zijn beland.

‘Cash in krantenpapier’

De procureur liet vijf lagergeplaatste UBS-werknemers, in ruil voor strafvermindering, getuigen tegen Weil. Zij brachten James Bond-achtige verhalen. Zo zouden UBS computers met twee harde schijven ter beschikking gesteld hebben, een schijf voor officiële en persoonlijke communicatie, en een andere voor de transacties waarbij Amerikaanse klanten geld versasten naar hun geheime Zwitserse rekeningen. De intresten op dat geld zouden de werknemers van UBS soms cash over de grens gesmokkeld hebben, in krantenpapier gewikkeld.

Weil getuigde niet, en liet ook geen getuigen oproepen. Zijn advocaat argumenteerde dat hem geen fout trof. Het betalen van de belastingen is een zaak van de belastingplichtige, en niet van de bankier. De belastingplichtigen wisten dat in Zwitserand het bankgeheim bestond en dat hun geld daar onvindbaar zou zijn voor de fiscus.

De jury vond die redenering acceptabel.

UBS betaalde in 2009 voor haar rol in Amerikaanse belastingontduiking 780 miljoen dollar boete aan de Amerikaanse justitie. Die andere Zwitserse grootbank, Crédit Suisse, werd recenter tot een miljardenboete veroordeeld.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content