'Uitzonderlijk veel' Nederlandse bedrijven over de kop

16/07/12 om 11:36 - Bijgewerkt om 11:36

Bron: Trends

In Nederland zijn in het eerste halfjaar 2012 een kwart meer bedrijven over de kop gegaan dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

'Uitzonderlijk veel' Nederlandse bedrijven over de kop

In de eerste zes maanden van het jaar hebben 3.760 bedrijven in Nederland de boeken neergelegd. Dat is 'uitzonderlijk veel, aldus het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In juni liep het aantal falingen in Nederland al op tot 628, of tien meer dan in mei.

Het eerste halfjaar vielen er - met een toename van 44 procent - vooral rake klappen in de bouwsector. In de horecasector werd een opmerkelijke daling van het aantal falingen met 17 procent genoteerd, wat allicht te verklaren valt doordat in die sector de afgelopen jaren al een kaalslag plaatsvond.

Het statistiekbureau CBS is niet optimistisch wat de toekomst betreft. Er wordt voor dit jaar bij onze noorderburen namelijk rekening gehouden met een recordaantal faillissementen.

"Nederland zit nog steeds in een crisis. Voor de korte termijn is er geen verbetering te verwachten", aldus een econoom van het CBS. Zolang de consument en de overheid de hand op de knip houden en de investeringen in het bedrijfsleven ondermaats blijven, komt daar geen verandering in. (ANP/BO)

Lees meer over:

Onze partners