Politici betreuren ontslagen Carrefour

23/02/10 om 17:05 - Bijgewerkt om 17:05

Bron: Trends

In eerste, afzonderlijke reacties pleiten Vlaams minister-president Kris Peeters en PS-voorzitter Elio Di Rupo er voor via het sociaal overleg de gevolgen zo goed mogelijk te beperken van de herstructurering bij Carrefour.

De minister-president zegt mee te leven met de getroffen werknemers en hun families. Hij benadrukt het belang van constructief sociaal overleg om zo veel mogelijk banen te redden.

Tegelijk geeft hij aan steeds te hebben gewaarschuwd voor "de indruk die leek te ontstaan dat de economische crisis al lang voorbij was". Die indruk was verkeerd, aldus de Vlaamse regeringsleider, die vermoedde dat de tewerkstelling dit jaar nog moeilijke tijden zou kennen. "Het is dus voorbarig dat de sense of urgency aan het wegebben is."

"Gebrek aan visie bij directie Carrefour"


Ook PS-voorzitter Elio Di Rupo betreurt de ontslagen. Volgens hem rijzen er vragen over de strategische visie die de groep sinds enkele jaren aanhoudt in België.

Het gebrek aan visie van de directie bij Carrefour kent vandaag dramatische gevolgen. Het zou fundamenteel onjuist zijn om de fouten, die ontegensprekelijk bij de directie liggen, op de werknemers af te wentelen, oordeelt Di Rupo.

De directie bij Carrefour moet zijn verantwoordelijkheden opnemen en de sociale gevolgen zoveel mogelijk beperken, stelt Di Rupo nog, verwijzend naar de eerste fase uit de wet Renault.

Zijn partij hoopt dat Carrefour aan de hand van een duurzame commerciële ontwikkelingsstrategie op de Belgische markt aanwezig kan blijven.

Minister Joëlle Milquet stelt sociaal bemiddelaar aan

Volgens federaal minister van Werk Joëlle Milquet moet alles in het werk worden gesteld zodat een duurzame toekomst voor Carrefour in België gegarandeerd kan worden. Tegelijk vraagt ze om via alle mogelijke middelen de tewerkstelling van de werknemers maximaal te behouden en hun rechten te respecteren.

Milquet zegt zich ook te engageren om, onder andere via de sociale bemiddelaar die ze nog zal aanstellen, mee te zoeken naar de beste piste om het behoud van tewerkstelling bij Carrefour in België te vrijwaren.

Onze partners