Van deze tien buitenlandse bieren worden zelfs Belgische biersommeliers enthousiast

© Getty Images/iStockphoto
Stijn De Wandeleer Freelance journalist

Wie over de landsgrenzen heen durft te kijken, merkt dat brouwerijen daar de voorbije jaren niet stil hebben gezeten. Twee biersommeliers gidsen u door Europa aan de hand van hun favoriete bieren.

‘De biercultuur in het buitenland evolueert snel.’ Aan het woord is Ben Floren, uitbater van de Antwerpse Beerlovers Bar. ‘Het is niet dat we in Belgie stilstaan hé, maar misschien hebben we ons wat te veel in een comfortabele positie genesteld.’ Samen met Kevin Desmet, organisator van BXLBeerFest, ging hij op zoek naar een selectie van tien buitenlandse bieren die u geproefd moet hebben.

Verenigd Koninkrijk | Hoppiness (brouwerij: Moor Beer Company)

Hoppiness is een ale gebrouwen in het Verenigd Koninkrijk door Moor Beer Company. Een bier dat bovendien meer te bieden heeft dan de ludieke naam alleen, want deze Indian Pale Ale (een extra bittere en hoppige biersoort) combineert de smaak van mout, hop – of wat had u gedacht? – en fruit, en weekt alom lovende reacties los. De koperachtige kleur heeft het bier dan weer te danken aan de geroosterde gerst die tijdens het brouwproces werd toegevoegd.

Nederland | Blanc (brouwerij: Tommie Sjef Wild Ales)

De Nederlandse brouwerij Tommie Sjef Wild Ales brouwt al haar bieren in houten vaten, waardoor die heel wat kenmerken vertonen van droge witte wijn. Hun Blanc onderscheidt zich bovendien door een toets van rozemarijn, al omschrijft de brouwerij het bier liever als ‘kruidig en met een vrij zure nasmaak’.

Duitsland | Pfefferkörner (brouwerij: Freigeist)

Sebastian Sauer is één van de weinige Duitse brouwers die met zijn bieren enthousiast onthaald wordt in de Verenigde Staten. Toen een peperhandelaar hem de orders gaf om een bier te maken met peper, ontstond de Pfefferkörner: een witbier dat aan een hoge gisting werd gebrouwen en een heldere, gele kleur heeft.

Zweden | Noa Pecan Mud Cake Stout (brouwerij: Omnipollo)

Naast een sober amberkleurig flesje met aan de voorkant een groene smiley, heeft het bierflesje van Noa Pecan Mud Cake maar weinig om het lijf. Het is wat er in dat flesje zit, dat menig biersommelier wild krijgt: een dikke en zoete stout met toetsen van vanille, kaneel en pecannoten.

Noorwegen | 3 bean stout (brouwerij: Lervig)

3 bean stoutwordt in Lervig Aktiebryggeri gebrouwen, een brouwerij in het Noorse Stavanger. Voor de bereiding van dit bier kwamen enkele Braziliaanse brouwers helemaal naar Noorwegen. De unieke smaak heeft het bier te danken aan de toevoeging van enkele, zo schrijven ze zelf, ‘magische’ bonen: tonka-, cacao en vanillebonen.

Frankrijk | Dalva (brouwerij: Brasserie Thiriez)

Het amberkleurige Dalva wordt gebrouwen in Brasserie Thiriez in het Franse dorpje Esquelbecq dat op zo’n twintig kilometer van Duinkerke ligt. Dalva is een sterk bier dat de fruitige aroma’s van Amerikaanse hop combineert. Let wel: dit bier heeft een wat bitterdere nasmaak.

Estland | öö (brouwerij: Pohjala)

‘Een baltic porter zo donker als de Estische winternachten’ staat er te lezen op de website van Pohjala en dat maakt öövolgens bierkenner Ben Florens één van de beste bieren op de markt. Het bezit aroma’s van gekarameliseerde toffee gemixt met rode bessen en donkere chocolade.

Verenigd Koninkrijk | Bloody ‘Ell (brouwerij: Beavertown)

‘Subliem in zijn soort’, aldus Ben Floren. Bloody ‘Ell is, gelukkig maar, een verwijzing naar de aroma’s van bloedappelsienen die gebruikt werden in het bier. Een ale met veel citrustoetsen dus, en meteen ook het populairste speciaalbier dat Beavertown Brewery, gevestigd in Tottenham, Londen, op de markt bracht.

Italië | Nessun Dorma – Vieille Saison (brouwerij: Ca’Del Brado)

Het Italiaanse bierNessun Dorma – Vieille Saison bevat aroma’s van citrus, kruiden en wit fruit die worden verzacht met hout. Om tot die smaak te komen, brengt het bier zes tot acht maanden door in vaten die eerder als het omhulsel voor wijn dienden. Het resultaat is een fris en wild bier (dat wil zeggen: een bier dat bij het openen van het flesje begint te schuimen).

Spanje | Barrica (brouwerij: Ales Agullons)

Barrica is een speciaalbier gebrouwen in de Spaanse brouwerij Ales Agullons in Sant Joan de Mediona. Het bier rijpt een jaar lang in eiken vaten, waardoor het een fruitig aroma van hout heeft met een droge nasmaak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content