Hoofd van menswear Samsøe & Samsøe: ‘De tijd dat vrouwen stoutmoediger waren in de mode is voorbij’

© Samsøe & Samsøe

Gitte Wetter Olufsen, de hoofdontwerpster van menswear bij het Deense merk Samsøe & Samsøe, heeft een klare kijk op mannenmode en hoe de man van vandaag zich wil kleden. Wij voelden haar aan de tand over de vaak minder belichte wereld van menswear.

Samsøe & Samsøe opent midden februari de deuren van hun eerste Belgische winkel in de Antwerpse Kammenstraat.

De identiteit van Samsøe & Samsøe baseert zich op de unieke en herkenbare Scandinavische stijl. Wat maakt het merk zo Scandinavisch?

Gitte: ‘Samsøe & Samsøe werd opgericht in 1993 in de Latin Quarter van Kopenhagen. Momenteel bevindt het ontwerpatelier zich in een oud, industrieel pand in het hart van Nørrebro, waarschijnlijk de meest levendige en culturele buurt van de Kopenhagen. Samsøe & Samsøe creëert prachtig gesneden menswear en womenswear collecties in luxueuze materialen zoals zijde, suède, kasjmier en Japanse stoffen. Het design is gebaseerd op de kernwaarden die we delen met de klassieke Scandinavische designtraditie: eenvoud, duurzaam en kwaliteit. We vinden inspiratie in het dagelijks leven en het gevoel van een echt Noordelijk seizoen.’

FW16
FW16© Gitte Wetter Olufsen

Voor wat voor soort man ontwerpen jullie?

Gitte: ‘Een van onze basiswaarden bij Samsøe & Samsøe is dat we democratisch Scandinavisch design maken, wat refereert naar de diepgewortelde Deense designtradities die erbij zweren om kwaliteitsstukken te maken voor het volk. Ik hou ervan om te werken met dit in het achterhoofd; het zorgt voor een soort van diversiteit in het ontwerpproces. De aanpak is simpel en eerlijk, het is een ideaal dat geïnspireerd wordt door ambacht en de schoonheid van klassiek Deens design.’

‘Ik beeld me onze man in als een urban en bekwame creatieveling, met een oog voor tijdloze en kwalitatieve klassiekers. Een persoon die apprecieert om persoonlijkheid, eigenheid en een moderne levensstijl, gecombineerd met een Kopenhaagse eenvoud, te reflecteren.

Waar vind je inspiratie?

Gitte: ‘Een van mijn favoriete reisbestemmingen is Japan. Ik hou van hun prachtige design en hun minimalistische manier van leven. Dit gaat perfect samen met de Scandinavische esthetiek die Samsøe & Samsøe uitdraagt.

FW16
FW16© Samsøe & Samsøe

Welke mode essentials moet iedere man in zijn kast hebben hangen?

Alle mannen zouden een mooi paar leren boots moeten bezitten. Schoenen maken de outfit af en het is een van de eerste dingen die vrouwen opmerken op een date (lacht).

Als je een man (dood of levend) mocht uitkiezen om aan te kleden. Wie zou het zijn en waarom?

Gitte: ‘Ik vind Mick Jagger een van de coolste mannen op aarde. Ook al is hij al in de zeventig, hij rockt nog steeds in de muziek- en de modewereld. Ik zou dolgraag zijn stilist zijn voor een dag.’

Gitte: ‘Vroeger waren vrouwen sneller en stoutmoediger in het volgen van de mode. Maar ik denk dat jonge mannen vandaag meer en meer tijd spenderen aan mode en trends dan voordien. Natuurlijk heeft sociale media een grote invloed hierop, door trends en catwalk shows te tonen vooraleer de collecties in de winkels arriveren. Ik denk dat mannenmode op dit moment evenveel afhankelijk is van trends als vrouwenmode.’

FW16
FW16© Samsøe & Samsøe

Gitte: ‘Ik denk niet dat het de ontwerpers zijn die beslissen of mannen platformschoenen dragen of niet. De meeste trends starten in subculturen en groeien al dan niet op die manier dat ze de massa beïnvloeden. Uiteindelijk is het de consument die kiest wat te dragen en wat niet. Sommige fashion trends werken voor mannen en sommige simpelweg niet.

Gitte: ‘We werken altijd nauw samen met ons womenswear team om een richting qua trends te kiezen voor de komende collectie. Ook al kunnen we niet iedere trend delen, het is belangrijk om een homogene look te creëren zodat we een sterk modeprofiel kunnen neerzetten. Sommige trends starten bij menswear, anderen bij womenswear, maar het belangrijkste is dat we elkaar kunnen inspireren. (LP/SDW)

FW16
FW16© Samsøe & Samsøe
FW16
FW16© Samsøe & Samsøe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content