Basile De Wulf van restaurant Basile: “Mijn doel is niet meteen een ster behalen. Ik heb vooral nood aan extra handen om een ­verschil te maken”

Chef Basile De Wulf

Volgende week worden in Antwerpen de Michelinsterren uitgedeeld. Trends Style tipt elke dag een chef die een grote kans maakt om die eerste ster binnen te halen. Vandaag: Basile De Wulf van restaurant Basile in Bovesse.

In Bovesse, een gehucht vlakbij Namen, toont Basile De Wulf (30) zijn kunnen als chef en ­ondernemer. Wat begon als een catering-­experiment tijdens de lockdowns, mondde uit in een chalet voor levensgenieters. “Na mijn ­opleiding aan de hotelschool Ter Duinen in ­Koksijde, liep ik stage bij Taillevent in Parijs, Frantzen in Stockholm, L’Air Du Temps in ­Éghezée en werkte ik samen met Christophe Hardiquest bij Bon Bon in Brussel. Omdat ik ­tijdens de covid-periode iets wilde bijverdienen, ben ik gestart met het bereiden van afhaalmaaltijden. Met de opbrengst installeerde ik hier in mei 2021 een container met een keuken en een terras met een barbecue.”

Ik heb vooral nood aan extra handen om een verschil te maken

De chalet bruist van gezelligheid en de gerechten volgen elkaar op in een gestadig tempo: tarte­lettes met uien van de boerderij en koriander, roggevleugel à la grenobloise, tot een langoustine met een mousse van butternut. “Mijn doel is niet meteen een ster behalen. Het is eerder de weg naar die eerste erkenning die me nu bezighoudt. Ik heb vooral nood aan extra handen om een ­verschil te maken.”

Trots op de chalet

Terwijl Basile een sint-­jakobsschelp met geblancheerde prei bereidt, voegt hij aan de saus een vleugje verbena en gemberconfituur toe. “Ik ben trots op mijn ­sausen, vol smaak en evenwichtig, gebaseerd op de Franse keuken. Ik vind het fantastisch om naar klassieke recepten van lang geleden terug te grijpen.” Alleen al voor de dame blanche zou je naar ­Bovesse rijden, vooral dan voor de smeuïge, verslavende chocoladesaus, het resultaat van een vergissing in de keuken. “Toen ik per ongeluk mijn vers gemaakte chocolademousse had ­opgewarmd, merkte ik hoe consistent, rijk en smakelijk die substantie was, ideaal voor mijn ­favoriete dessert. De bedoeling is wel dat ik het nog perfectioneer.” Verwacht je hier niet aan kleine, technische niemendalletjes op een fancy bord, maar vooral eerlijke gerechten met een knipoog naar de tijd van Bocuse. “Een sterrenkeuken moet simpel zijn, met de beste producten en fijne sausen. Dat ik in een chalet zit, is geen probleem. Kijk maar naar Flocons de sel in Megève, die heeft drie sterren en het is ook een chalet. Als ik ooit naar een andere plek verhuis, blijf ik trouw aan deze ambiance. Het is een stuk van mijn DNA geworden.”

Basile, Rue du Moulin 52, 5081 Bovesse.

Meer lezen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content