Opinie Opinie De balans: Franse begrotingscrisis is een les voor België De Franse regering-Barnier dreigt te vallen omdat er geen eensgezindheid is over de sanering van de begroting. De Franse begrotingscrisis kan de financiële markten heel nerveus maken, zeker als ook de pensioenhervorming onder druk komt. De Europese Commissie van haar kant is gematigd positief over de sanering van 60 miljard euro via besparingen en belastingen. De Franse plannen kunnen met enig voorbehoud interessant zijn voor onze federale onderhandelaars.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Wordt Frankrijk onbestuurbaar? De linkse alliantie Nouveau Front Populaire is de onverwachte winnaar van de Franse parlementsverkiezingen. Het radicaal-rechtse Rassemblement National eindigt slechts derde, na de partij van president Emmanuel Macron. De versnippering maakt besturen bijna onmogelijk, al zijn de financiële markten gerustgesteld. Radicale verkiezingsbeloftes op links en rechts, zoals een vermogenstaks of prijsblokkeringen, maken nu geen kans.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Plukt Macron nog de vruchten van de herindustrialisering? Het noordwesten van Frankrijk werd het nieuwe eldorado voor industriële investeerders. Duinkerke en zijn omgeving lokken de meeste investeringen in heel Europa. Toch werd de Franse president Emmanuel Macron in de voorbije verkiezingen afgestraft.
Opinie | Marc De Vos Opinie | Marc De Vos 'De verzwakking van Macron betekent een verzwakking voor de EU in cruciale jaren' De Franse president Emmanuel Macron is de Janus van de Europese politiek. Hij verklaart eerst de NAVO hersendood om die nadien zowel binnen als buiten Europa te willen versterken. Hij pleit eerst voor een accommodatie van Rusland om nadien de Russische nederlaag in Oekraïne te eisen, zelfs met eigen manschappen. De tweeslachtigheid van de politicus …
Opinie | Vrije Tribune Opinie | Vrije Tribune Hoe waarschijnlijk is een grote overwinning van RN in Frankrijk? 'Twee factoren zorgen voor onzekerheid' Door de grote onzekerheid in Frankrijk zullen Europese markten de komende weken nog onrustig blijven, schrijft Andy Langenkamp.
Nieuws Nieuws Onrust in Frankrijk: Londen onttroont Parijs als grootste beurs van Europa De beurs van Londen is opnieuw de grootste aandelenmarkt van Europa. Ze herovert die titel op de beurs van Parijs, na de recente politieke onrust in Frankrijk. Dat berekende persagentschap Bloomberg.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Dreigt een Franse schuldencrisis? De vrees voor een overwinning van het radicaal-rechtse Rassemblement National bij de Franse parlementsverkiezingen van 30 juni en 7 juli maakt de financiële markten nerveus. Het renteverschil tussen Franse en Duitse staatsobligaties steeg naar het hoogste peil sinds 2017. Door politieke instabiliteit dreigen de al precaire Franse overheidsfinanciën in de gevarenzone te komen.
Opinie | Marc De Vos Opinie | Marc De Vos 'Europa rukt ook naar rechts, en dat gaan we voelen' Het handelsbeleid, de energiemarkt, de klimaatpolitiek, het industriebeleid, begrotingsnormen, alle cruciale buitenlandrelaties, veiligheid en defensie, de oorlog in Oekraïne: op al die terreinen en veel meer zet de Europese Unie de toon voor België en Vlaanderen. De Europese verkiezingen zijn daarom met voorsprong de belangrijkste verkiezingen voor ons land.
Opinie Opinie De balans: rechtser Europees Parlement, afgezwakte Green Deal? De kans is reëel dat het nieuwe Europees Parlement na 9 juni een stuk naar rechts opschuift. Dat zal niet zonder gevolgen zijn voor een deel van het Europese beleid. Experts voorspellen gelegenheidsakkoorden tussen de conservatieve fracties om de Europese Green Deal bij te sturen, mede onder druk van nationale regeringen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Steven Van Hecke (Europaspecialist KU Leuven): 'Empathie ziet Poetin als een teken van zwakte' De Russische invasie in Oekraïne verloste Europa van zijn naïviteit. Het komt er nu op aan om dat hernieuwde zelfbewustzijn ook te durven gebruiken, betoogt Europaspecialist Steven Van Hecke in een nieuw essay. “Het benutten van eigenbelang, daar is niks verkeerds mee.”
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Jan Jambon: ‘De zakken van Macron zijn veel dieper dan die van de Vlaamse regering’ Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vraagt een einde te maken aan de versoepelde Europese regels rond investeringen. Dat zei hij in de marge van een Vlaamse handelsmissie naar Frankrijk. De soepele regels voor overheidssteun gelden tot eind 2025. "Maar het gebeurt wel vaker dat Europese regels worden verlengd."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Dubbelinterview De Vos en De Croo: ‘De Russen zijn veel beter dan Europa in het optuigen van een oorlogseconomie’ Een sterkere interne markt en een herindustrialisering van Europa moeten de prioriteiten zijn van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie in het voorjaar van 2024. Dat zegt premier Alexander De Croo in een dubbelgesprek met onze columnist Marc De Vos. De Croo pleit ook voor een Europese defensie en voor een pauze in het milieu-beleid, opdat de bedrijven niet overweldigd worden.
Opinie | Julien De Wit Opinie | Julien De Wit 'Straks voeden we alleen ego’s en niet meer het debat' De egocratie is overal, zegt Julien De Wit. De boodschapper werd belangrijker dan de boodschap zelf.
Inspiratie Inspiratie Boekentip voor uw vakantie: hoe Macron heeft geprobeerd om Poetin ervan te overtuigen geen oorlog te beginnen tegen Oekraïne
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: vallende dominostenen in de Sahel hebben gevolgen voor Europa Met de militaire staatsgreep in Niger ontsnapt nog maar eens een Sahelland aan de Franse invloedssfeer. Ook in Burkina Faso en Mali grepen putschisten de macht. Dat blijft niet zonder gevolgen voor de Europese Unie. Rusland probeert in Afrika het westerse vacuüm te vullen, ook economisch. Onder andere de uraniumvoorraden in Niger zijn felbegeerd. Instabiliteit in de regio gevolgd door een migratiecrisis is voor de EU een extra stressfactor.
Opinie Opinie De balans: NAVO-top wordt een pijnlijke zaak voor België Op 11 en 12 juli vindt in de Litouwse hoofdstad Vilnius een NAVO-top plaats. Op de agenda staat een versterking van de oostflank van Europa als antwoord op de Russische dreiging. Ook zullen de lidstaten zich buigen over hun engagement om de defensie-uitgaven op te trekken naar 2 procent van het bbp. Probleem voor België: het is nog vele miljarden euro’s van dat doel verwijderd.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Saudisch staatsfonds PIF investeert in sport en de digitale sector: petrodollars voor een beter imago Het Saudische staatsinvesteringsfonds PIF was al eigenaar van de voetbalploeg Newcastle en koopt zich nu in de golfwereld in. Het past in de strategie van kroonprins Mohammed bin Salman om het imago van zijn land via ‘sportswashing’ op te poetsen en de economie niet enkel te laten afhangen van de olie-inkomsten. Daarom heeft PIF ook participaties in bedrijven als Meta (Facebook), Alphabet (Google), Starbucks en Uber.
Ondernemen Ondernemen Blijft uw vliegtuig deze zomer aan de grond? ‘Oorlog tussen luchtvaartmaatschappijen voor wisselstukken’ De meeste vooruitzichten zijn rooskleurig: de post-coronaboom in de reis- en luchtvaartsector krijgt deze zomer een grandioze sequel. Er zijn echter zaken die roet in het eten van de zorgeloze reiziger kunnen gooien, vreest luchtvaarteconoom Eddy van de Voorde (Universiteit Antwerpen).
Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) Opinie | Herman Matthijs (UGent, VUB) 'De Europese Politieke Gemeenschap, wat is dat?' In het deels door de Russen bezette Moldavië komt voor de tweede maal de Europese Politieke Gemeenschap (EPG) samen.
Opinie | Alain Mouton Opinie | Alain Mouton 'De oproep van Alexander De Croo voor een “groene pauze” is ook een electorale zet' Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) pleit voor een pauze in het uitrollen van nieuwe Europese klimaatplannen. Inhoudelijk heeft hij zeker een punt. Zijn uitspraak is evenwel ook een onderdeel van de verkiezingscampagne richting 2024: de liberalen willen zich distantiëren van de groene partijen, die nu in de federale regering nochtans hun beste bondgenoten zijn.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Historicus Timothy Garton Ash: ‘In Oekraïne ziet Europa zijn akelige verleden terug’ Het verlangen om oorlogen, dictaturen en andere nachtmerries uit de vorige eeuw definitief achter zich te laten, hield de Europese droom lange tijd intact, aldus Timothy Garton Ash in zijn nieuwste boek. Nu de nachtmerries enkel nog voortleven in de geschiedenisboeken, staat de Europese eendracht voor een test. “Europe is a work of persuasion.”