Verkiezingen 2018: Welke Vlaamse burgemeesters zijn ondernemers?

© belga
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Zondag 14 oktober trekt u naar de stembus voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen. Hoe ondernemend zijn onze burgemeesters? Wie van hen staat elke dag als bedrijfsleider op de werkvloer? Trends ploos het uit.

Uit de 308 gemeenten in Vlaanderen kwamen 29 ondernemers tevoorschijn. Het is een zeer divers ondernemerschap, van kleine zelfstandigen, zoals landbouwers en kappers, tot beheerders van aanzienlijke investeringsholdings. Hun ervaring als ondernemers passen ze toe in het gemeentehuis. “Je moet zo weinig mogelijk beslag leggen op de middelen van de burgers en de bedrijven. Je moet met zo weinig mogelijk middelen zo veel mogelijk realiseren”, zegt Agnes Lannoo-Van Wanseele, de burgemeester van Sint-Martens-Latem. “Onze kiezers zijn onze aandeelhouders”, vindt haar collega in Meulebeke, Dirk Verwilst.

Provincie Antwerpen

Herselt. Luc Peetermans (54), CD&V. De Bedstee is een winkel in slaapcomfort en ergonomische zetels. Achter de winkel schuilt de nv Palucia, met een balanstotaal van 1,8 miljoen euro en licht winstgevend. Luc Peetermans is de voorzitter, echtgenote Patricia Heymans de gedelegeerd bestuurder.

Putte. Peter Gijsbrechts (56), Open Vld. De bvba Zakenkantoor Gijsbrechts is een bankfiliaal (Fintro) en verzekeringsmakelaar in Putte. Een kleine vennootschap, opnieuw winstgevend, maar met een negatief eigen vermogen en overgedragen verlies.

Ranst. Lode Hofmans (68), Open Vld. De bvba Lode Hofmans Verzekeringen is een verzekeringskantoor in de gemeente. Een balanstotaal van circa een half miljoen euro, winstgevend.

Schoten. Maarten De Veuster (45), N-VA. Eigenaar en zaakvoerder van het familiale reiskantoor Scot Reizen-Schotens Reisbureau. Een omzet van 4 miljoen euro, winstgevend. De nettowinst wordt als dividend uitgekeerd. Dinsdag en donderdag werkt de burgemeester in het gemeentehuis.

Wommelgem. Frank Gys (53), N-VA. Zaakvoerder van de bvba Fravend International in Ranst. Een winstgevend bedrijf, maar zijn activiteit is onduidelijk. Frank Gys antwoordde niet op onze vraag.

Zandhoven. Luc Van Hove (57), CD&V. Zelfstandig verzekeringsagent van KBC in de gemeente, via de bvba Luc Van Hove. Kleine, financieel gezonde onderneming.

Provincie Limburg

Alken. Marc Penxten (60), N-VA. De burgemeester is gedelegeerd bestuurder van het familiale transportbedrijf in Paal, de nv Penxten-Mommen. Het bedrijf met 25 werknemers toont een vrij zwakke balansstructuur en krappe winstmarges. De transportsector heeft het zichtbaar moeilijk, want alle drie vennootschappen van Marc Penxten hebben overgedragen verliezen.

Hechtel-Eksel. Jan Dalemans (54), H-E. Afkomstig uit een gezin van drankenhandelaars. Jan Dalemans nam eind 2012 ontslag als zaakvoerder van de bvba KDC, een drankenhandel in Leopoldsburg (in 2013 werd hij burgemeester). De drankenhandel wordt geleid door zijn echtgenote Monique Smeets. Jan Dalemans is gedelegeerd bestuurder en voorzitter van de raad van bestuur van de cvba Prik & Tik, de grootste aankoopcentrale van onafhankelijke drankenhandelaars in België.

Provincie Oost-Vlaanderen

Beveren. Marc Van de Vijver (56), CD&V. Landbouwer, eenmanszaak.

De Pinte. Hilde Claeys (47), Ruimte. Hilde Claeys leidt de interieurarchitectenzaak DGC Interieur. De juridische vorm is een ‘vennootschap onder firma’. Ze publiceert dus geen balansen.

Kluisbergen. Philippe Willequet (67), Gemeentebelangen. Philippe Willequet staat sinds 1989 aan het roer van de gemeente in de Vlaamse Ardennen, en is een van de meest ondernemende burgemeesters. In 2011 verkocht hij het familiale aardappelbedrijf Willequet Quality Potato Products aan de grotere concurrent Agristo. Vandaag is de burgemeester vooral actief in vastgoed. In hartje Gent, op de hoek van de Predikherenlei en de Sint-Michielshelling, kocht hij in 2012 een overheidspand voor 2,4 miljoen euro. Ook in de eigen gemeente Kluisbergen is Philippe Willequet actief met een vastgoedproject. Hij heeft ook belangen in een autoverhuurbedrijf en een (verlieslatende) voedingsproducent in Moeskroen, Nanuk. De sleutelholding van de burgemeester is de bvba De Huysplaetse, in haar jongste boekjaar 2017 goed voor een balanstotaal (eigen vermogen) van 11 miljoen euro.

Moerbeke. Robby De Caluwé (43), Open Vld. De burgemeester heeft een eigen hr-bedrijf, de bvba Agilon. Kleine, gezonde cijfers. “Zoek je naar de job die jij wil? Coach Robby helpt je met je zoektocht”, meldt de website.

Stekene. Stany De Rechter (56), Gemeentebelangen. De Rechter is vastgoedmakelaar, onder meer via de bvba S-Consult. Die haalt solide cijfers, en had volgens de laatst neergelegde balans (boekjaar 2016) een balanstotaal van 812.000 euro. Stany De Rechter is bovendien gedelegeerd bestuurder van de nv Vletenbeek, een dochter van Shopinvest. Dat is onder meer de vennootschap boven de kledingketen E5 Mode van de families Kaesteker en Talpe.

Provincie Vlaams-Brabant

Affligem. Walter De Donder (58), CD&V. De burgemeester is ook een acteur, via de bvba Cartouche. De vennootschap haalt kleine cijfers. Walter De Donder werkt samen met Studio 100. In Samson en Gert speelt hij de rol van burgemeester.

Bekkevoort. Hans Vandenberg (54), CD&V. De burgemeester is een kantoordirecteur van Belfius in zijn gemeente en was voordien beleggingsadviseur bij KBC. De managementvennootschap Immo BHR is een gewone commanditaire vennootschap en legt dus geen balansen neer.

Herne. Kris Poelaert (46), CD&V. Filiaalhouder van Record Bank en zelfstandig verzekeringsmakelaar. De bvba Kris Poelaert heeft een solide balansstructuur (een balanstotaal van bijna een half miljoen euro), maar boekte in de laatst neergelegde balans van 2016 een licht verlies.

Herstappe. Claudy Prosmans (54), lokale lijst. De burgemeester van de kleinste gemeente volgens aantal inwoners (88) heeft diverse mandaten rond landbouwbedrijven. Etablissements Charles Pirot SA in Waremme (Borgworm) is een pesticideproducent en een verkoper van de producten van Biobest (de biologische bestrijder van plagen en ziektes uit Westerlo). Het bedrijf legde voor het laatst een balans neer in het boekjaar 2015, en was toen verlieslatend. Ook twee andere vennootschappen rond landbouwactiviteiten hebben zwakke cijfers. Beter gesteld is het met de winstgevende nv Phytosystem uit Langemark. Claudy Prosmans is vennoot bij het samenwerkingsverband van distributeurs van gewasbeschermingsmiddelen, met een achtste van de aandelen.

Provincie West-Vlaanderen

Anzegem. Gino Devogelaere (63), Samen Eén. De burgemeester is een aannemer van landbouwwerken. Dat gebeurt via de bvba Devolan, een vennootschap met erg zwakke en verlieslatende balanscijfers.

Blankenberge. Ivan De Clerck (59), Open Vld. Via de bvba Schoolmaaltijden De Wijngaard Verdetex levert hij onder meer maaltijden aan de scholen in de badstad. Dagelijks bereidt de onderneming, geleid door Ivan De Clerck en zijn echtgenote Kathleen Vermeiren, 1500 maaltijden voor 30 scholen in Oost- en West-Vlaanderen. De keukens van het Sint-Pieterscollege in Blankenberge maken de maaltijden. De balans van het boekjaar 2017 van de bvba meldt een balanstotaal van 160.000 euro en een kleine bedrijfswinst.

Gistel. Bart Halewyck (56), CD&V. Een verzekeringskantoor van KBC in de eigen gemeente, via de bvba Bart Halewyck. Met een balanstotaal van circa 150.000 euro, en mooi winstgevend.

Knokke. Leopold Lippens (76), Gemeentebelangen. De graaf is burgemeester sinds 1979 en wil dat nog lang blijven. “Ik blijf burgemeester zolang mijn gezondheid het toelaat. Mijn streefdatum is 2045, als ik 104 ben”, verklaarde Lippens twee jaar geleden in Trends. De graaf ontwikkelde in het verleden vastgoedactiviteiten in de eigen gemeente via de nv Compagnie Het Zoute. De burgemeester nam in 2007 ontslag als bestuurder, maar diverse familietelgen zijn er nog bestuurder. In zijn jongste boekjaar 2017 had Compagnie Het Zoute een balanstotaal van 103 miljoen euro, en keerde het voor 4,7 miljoen euro aan dividenden uit. Maar graaf Lippens deelde ook in de klappen na het Fortis-debacle. Zijn in 2011 ontbonden bvba TLP Investments boekte een overgedragen verlies van 19,5 miljoen euro.

Lo-Reninge. Lode Morlion (57), Dynamisch. Volgens zijn Wikipedia-profiel is de burgemeester een zelfstandige kinesitherapeut. Die praktijk baat hij samen met zijn echtgenote uit. Maar dat is slechts een deel van het verhaal. Lode Morlion was tot 2016 de voorzitter van Cera. De coöperatie met bijna 400.000 vennoten is een van de ankeraandeelhouders van KBC Groep. Ook bij de bank-verzekeraar was Lode Morlion bestuurder, tot in 2016. Zijn echtgenote is Karolien Destrooper, een telg van de vermaarde koekjesfamilie. De sleutelholding M&D Invest bevat hoofdzakelijk vastgoed in de eigen gemeente, en had in zijn jongste boekjaar een balanstotaal van iets meer dan 700.000 euro.

Moorslede. Ward Vergote (56), Visie. De burgemeester heeft samen met zijn echtgenote Hilde Vienne een tandartsenkabinet. De bvba Dentaaltechnicus Ward Vergote in deelgemeente Dadizele is een vrij kleine onderneming, maar winstgevend.

Oostrozebeke. Karl De Clerck (47), Lijst van de Burgemeester. Karl De Clerck is zaakvoerder van diverse softwarebedrijven. De nv 4 All Solutions werd in 1999 opgericht en is een specialist in webapplicaties. De onderneming met een balanstotaal van 1,6 miljoen euro boekte in 2017 een bedrijfswinst van bijna 400.000 euro met twaalf werknemers.

Ruiselede. Greet De Roo (58), Ruiselede-Kruiskerke-Doomkerke (RKD). Een landbouwster, maar zonder een vennootschap. In het verleden was de burgemeester een bestuurder bij Milcobel, de Belgische marktleider in zuivelproducten.

Staden. Francesco Vanderjeugd (30), Open Vld. De ‘jongste burgemeester van het land’ heeft sinds 2007 een kapperszaak in Staden, Ziezo. De vennootschap achter ‘Een kapper met haarfijn advies’ is de eenmanszaak Francesco Vanderjeugd, die geen balansen neerlegt. Francesco Vanderjeugd is ook Vlaams volksvertegenwoordiger.

Hoe ging Trends te werk?

Trends keek naar de beroepen van de burgemeesters in de 308 gemeenten in Vlaanderen. Niet inbegrepen zijn vrije beroepen zoals advocaten, (dieren)artsen, kinesisten en notarissen. Ook burgemeesters met hogere managementfuncties vielen uit de boot.

West-Vlaanderen heeft het grootste aantal ondernemers (9), Limburg het minste (2). Op basis van de financieel-economische databank Trends Business Information werden de mandaten van de ondernemers-burgemeesters opgespoord. Daarnaast werden hun bij de Nationale Bank, of in het Groothertogdom Luxemburg, neergelegde balansen geanalyseerd.

Partner Content