Unizo merkt optimisme bij kmo’s

© belga

De Vlaamse kmo’s zijn voor het eerst in ruim een jaar weer iets positiever gestemd over de economische vooruitzichten. Dat blijkt uit de kmo-barometer voor het tweede kwartaal van werkgeversorganisatie Unizo.

De driemaandelijkse conjunctuurbarometer van Unizo komt voor het tweede kwartaal uit op 97,9 punten, na een dieptepunt van 96,2 punten in het eerste kwartaal.

‘Hoopgevend’

Al is de toename ‘hoopgevend’ te noemen, toch blijft het cijfer onder de ‘gezonde grens’ van 100. “De economische situatie blijft kwetsbaar, want scores onder 100 punten blijven wijzen op een negatief evoluerende conjunctuur”, aldus de werkgeversorganisatie. De deelindicatoren die naar de tevredenheid over de situatie in het eigen bedrijf en de verwachtingen over het toekomstige personeelsbestand peilen, komen wel boven de 100 punten uit.

Dat geldt ook voor de deelindicator die de toekomstige tewerkstelling meet. Die indicator klom voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2011 boven de grens van 100 punten. 14 procent van de ondernemers verwacht het komende kwartaal personeel aan te werven, en 12 procent houdt er rekening mee personeel te zullen moeten ontslaan.

Goedkopere olie en geen recessie

Volgens Unizo is het toenemend optimisme bij de Vlaamse kmo’s te danken aan de dalende olieprijzen en het feit dat België een recessie heeft kunnen vermijden.

“Toch blijft de algemene economische situatie onzeker en is de recente eurocrisis geen vertrouwenwekkende context”, benadrukt Unizo. De werkgeversorganisatie doet daarbij een oproep aan de regeringen om een ‘verstandig en kmo-gericht relanceplan’ te lanceren. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content