Steeds meer zelfstandigen in bijberoep

© belga

Steeds meer mensen verdienen na hun werkuren een extraatje bij en kiezen daarvoor het officiële statuut van zelfstandige in bijberoep.

Vijf jaar geleden waren er 190.000 Belgische zelfstandigen in bijberoep, in 2011 waren dat er bijna 220.000, of een stijging van iets meer dan 15 %. Een zelfstandige in bijberoep oefent een beroepsactiviteit uit in aanvulling van zijn normale baan als bediende of arbeider. Hij sluit zich daarvoor aan bij een sociale verzekeringskas voor zelfstandigen en betaalt sociale bijdragen. De inkomsten uit zijn bijberoep geeft hij aan als een zelfstandig inkomen.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) vindt dat te weinig zelfstandigen in bijberoep doorgroeien naar het statuut van voltijds zelfstandige. Het NSZ wijst er ook op dat steeds minder mensen een zelfstandige activiteit in hoofdberoep aanvatten. In het eerste kwartaal van dit jaar waren er slechts 18.750 starters, tegenover 21.788 in de eerste drie maanden van 2011. Dat het ondernemerschap niet aantrekkelijk meer is, wijt het NSZ aan het regeringsbeleid en de onzekerheid die daaruit voortvloeit. (JS)

Partner Content