Trends Gazellen: Punch Powertrain, Metes en ISTB snelste groeiers van Limburg
Punch Powertrain, producent van transmissiesystemen, is door Trends bekroond tot snelste groeier van Limburg, in de categorie grote bedrijven. Bij de middelgrote en kleine bedrijven ging de prijs respectievelijk naar machine-onderdelenproducent Metes en ICT-dienstverlener ISTB.
Elk jaar publiceert Trends de rangschikking van de snelst groeiende bedrijven, de Trends Gazellen. In de provincie Limburg is Punch Powertrain de winnaar bij de grote bedrijven. Het bedrijf uit Sint-Truiden maakt variabele transmissiesystemen voor auto’s en aandrijfsystemen voor hybride en elektrische wagens. In 2006 kwam het bedrijf in handen van de holding Punch International van ondernemer Guido Dumarey. Het tij keerde pas echt toen in 2009 investeringsfondsen LRM, Gimv en Capricorn Ventures een nieuw aandeelhouderstrio vormden.
Onder CEO Cor van Otterloo zette Punch Powertrain een strategie met twee assen uit: de ‘brains’ in Limburg, de productie in Azië. De vestiging in Sint-Truiden focust op de volgende generatie aandrijvingen, stuurt de verkoop aan, en produceert de belangrijkste componenten van de versnellingsbakken. De in 2009 geopende fabriek van 10.000 vierkante meter in het Chinese Nanjing verzorgt de assemblage.
Intussen heeft Punch Powertrain 25 Aziatische klanten. De geconsolideerde omzet groeide even hard: tussen 2008 en 2013 ging het maal zes tot 160 miljoen euro. “Voor 2015 mikken we op 240 tot 250 miljoen euro”, voorspelt Cor van Otterloo.
Personeelsverloop
In de categorie middelgrote bedrijven ging de prijs naar Metes uit Dilsen-Stokkem. Metes maakt metalen machine-onderdelen en kasten. Aziatische projecten voor bedrijven als Nokia en Philips voert het bedrijf op Europese bodem uit. Centraal in die ambitie staat de Servische dochteronderneming Metech, die intussen 200 mensen met lage loonkosten in dienst heeft en de arbeidsintensieve taken voor haar rekening neemt. “Daardoor kunnen we concurreren met wereldspelers. Zo werd 2013 succesvol”, zegt CEO Eduard Rutten.
Maar ook de Belgische vestiging heeft best wel troeven. Het personeelsverloop in Dilsen-Stokkem is klein, de reputatie zit snor. “We leveren bijvoorbeeld sinds eind 2014 onderdelen voor plaatwerk aan bussenbouwer Van Hool. Dat we daar kunnen leveren, zegt iets”, aldus Rutten.
Datanetwerken
Bij de kleine bedrijven ging de bekroning naar ISTB, voluit ivITa Skill Team Benelux, een dienstverlener voor ICT-netwerken en cloudoplossingen. Het bedrijf helpt vooral bedrijven die op de klantenlijst staan van EuroSys IT Solutions Group, een IT-leverancier met eigen winkels in Antwerpen en Limburg.
Zaakvoerder Mark Lens nam ISTB, toen nog de softwareleverancier Erkawe, over in 2008. Gaandeweg verschoof de focus in de richting van het onderhoud en de implementatie van datanetwerken. “We voelden aan dat het nuttig was met ISTB netwerkdiensten te leveren aan de klanten van Eurosys”, zegt Mark Lens. “ISTB bedient ook almaar meer andere klanten, maar tot nu toe komt 90 tot 95 procent van de activiteiten via EuroSys.”
Boringen
Bij de Starters werd GroundXplorer de winnaar. Vergeet de metersdiepe boringen om te weten te komen waar bijvoorbeeld vervuiling of leidingen zich precies bevinden. GroundXplorer maakt 2D- en 3D-beelden tot 100 meter diep op basis van elektrische weerstand.
De traditionele methode om in kaart te brengen wat zich zoal in de ondergrond bevindt, maakt gebruik van boringen of sonderingen, en resulteert in een accurate meting op dat punt. “Maar het tussenliggende gebied is minder nauwkeurig”, legt mijnbouwingenieur Gert Moermans uit. Als alternatief ontwikkelde hij een systeem dat elektrische metingen gebruikt om een volledige scan te maken. Daarmee kan hij niet enkel leidingen, maar ook kabels of vervuiling ontdekken.
“Een voordeel is dat ik niet destructief werk”, zegt Gert Moermans. “Ik kan in een bosrijk gebied scannen en niemand merkt dat ik er ben geweest.”
Wouter Temmerman en Jozef Vangelder
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier