Ontmanteling Dexia kan miljarden kosten

© AFP

Dexia heeft in 2013 en 2014 behoefte aan staatswaarborgen ten belope van 90 miljard euro om zich te kunnen herfinancieren. Dat kan de Belgische belastingbetaler duur te staan komen.

Volgende week moeten België, Frankrijk en Luxemburg naar de Europese Commissie om de afwikkeling van de holding/restbank Dexia in een definitieve plooi te leggen. De kans dat ze daar een volwaardig toekomstplan kunnen voorleggen, is klein. Enkele weken geleden gaf de Franse CEO van Dexia, Pierre Mariani, al aan dat zonder goedkope overheidsgaranties de restbank structureel verlieslatend dreigt te worden.

Uit een dossier dat Trends deze week publiceert, blijkt dat Dexia met een dubbel probleem kampt. Aan de activakant zit de groep met een kredieten- en obligatieportefeuille ter waarde van 95 miljard euro met een te lage marge en een te lange looptijd. Daardoor kan Dexia zich niet op lange termijn financieren. Dat zou te duur zijn. Dus moet de restbank zich verder op korte termijn blijven financieren.

Kortetermijnfinanciering is sinds vorig jaar echter een continu, dagelijks gevecht geworden. Dat blijkt uit de ervaringen van Royal Park Investments, de bad bank die werd opgericht rond de rommelkredieten van het voormalige Fortis. RPI had het eind vorig jaar, door de onrust over de crisis in de eurozone, moeilijk om Amerikaanse investeerders te overtuigen. Enkel voor een hogere vergoeding en op zeer korte looptijd waren ze bereid om financiering te geven.

Pierre Mariani wijst erop dat het voor Dexia essentieel is dat de waarborgregeling wordt uitgebreid van de tijdelijke overeenkomst van 45 miljard tot de oorspronkelijk afgesproken 90 miljard euro. “Dat is nu eenmaal onze maximale financieringsbehoefte, zoals we die eerder in kaart brachten”, zegt Mariani. “Niet dat we die uitgebreide garantie meteen nodig hebben of van plan zijn ze helemaal in te vullen, maar 2013 en 2014 zijn belangrijke momenten voor de herfinanciering van onze schulden.”

Voor België is Dexia een blijvende bron van ongerustheid. Ons land garandeert immers 60,5 procent van de schulden die Dexia aangaat. Die sommen zijn enorm: potentieel 54,5 miljard in de nieuwe en nog eens 24 miljard in de oude waarborgregeling uit 2008. Investeerders geloven niet dat een land met een bbp van 370 miljard euro de draagkracht heeft om voor zulke bedragen garant te staan.

Op die manier blijft Dexia met een groot herfinancieringsrisico zitten. Telkens wanneer het koninkrijk België in de spotlights komt, bijvoorbeeld omdat het zijn begrotingsdoelstellingen niet haalt, zijn kredietwaardigheid vermindert of belangrijke politieke problemen opduiken, dreigt de financiering voor Dexia op te drogen en groeit de kans dat de waarborgen worden uitgewonnen. (PC) Lees de volledige analyse over de echte prijs van de ontmanteling van Dexia in Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content