Nederlandse overheid pompt 60 miljoen euro in chipfabrikant

© Getty Images

De Nederlandse overheid pompt 60 miljoen euro in de Eindhovense chipfabrikant Smart Photonics. Een groep bedrijven en financiële instellingen, waaronder ASML, investeert nog eens 40 miljoen euro.

Smart Photonics maakt fotonische chips. Die bereiken snellere datasnelheden dan traditionele chips en zijn ook energiezuiniger.

Kapitaalronde van 100 miljoen euro

De Nederlandse regering verstrekte het bedrijf drie jaar geleden al een krediet van 20 miljoen euro om het in Nederland te houden. Nu heeft de chipmaker er een kapitaalronde van 100 miljoen euro opzitten. Daarvan komt 60 miljoen uit het Nationaal Groeifonds van de overheid.

Bedrijven en financiële instellingen komen met de overige 40 miljoen over de brug. Het gaat onder meer om chipmachinefabrikant ASML, chipproducent NXP, industrieconcern VDL Groep, bank ING en het door de Nederlandse staat opgerichte investeringsfonds Invest-NL.

Nederland als toonaangevende internationale hub

“Wij geloven in Nederland als toonaangevende internationale hub voor de ontwikkeling van de snelgroeiende geïntegreerde fotonica-industrie”, zegt Nederlands minister van Economische Zaken Micky Adriaansens in een reactie.

“Voor de welvaart en economische groei van de toekomst en om ons concurrentievermogen te behouden, is het noodzakelijk dat we innovatieve sleuteltechnologieën, zoals geïntegreerde fotonica, binnen de Europese Unie ontwikkelen.”

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content