‘Meer banen in transport en logistiek’

© istock

De werkgelegenheid in de sector transport en logistiek zal opnieuw toenemen tijdens het vierde kwartaal van 2014. Dat blijkt uit de resultaten van de Manpower-barometer.

Eén op de tien werkgevers die de hr-groep Manpower ondervroeg, verwacht dat hij medewerkers aanwerft tussen nu en eind december. Slechts 2 procent denkt eraan mensen te ontslaan en 87 procent houdt het bij een status-quo.

Bemoedigende vooruitzichten

Na de uitzuivering van de seizoenvariaties bereikt de index – of het verschil tussen het percentage werkgevers dat medewerkers zal aanwerven en het percentage dat personeel zal ontslaan – een positieve waarde van +5. Dat is een stevige stijging met 9 procentpunten ten opzichte van vorig kwartaal en met 4 punten in vergelijking met het vierde kwartaal van 2013. Meteen goed voor de hoogste score sinds het eerste kwartaal van 2012.

“De zon breekt langzaam door op de Belgische arbeidsmarkt. Het lijkt erop dat 2014 positiever zal eindigen dan vorig jaar. Na een grijs derde kwartaal veert onze barometer opnieuw op, onder meer dankzij de bemoedigende werkgelegenheidsvooruitzichten van de werkgevers uit de sector transport en logistiek”, zegt Philippe Lacroix, managing director van ManpowerGroup BeLux.

'Meer banen in transport en logistiek'
© TR

Meegroeien met e-commerce

Het vierde kwartaal, met de drukke eindejaarspiek, is traditioneel positiever voor de sector. Ook de vraag naar uitzendarbeid stijgt in die periode. Uit cijfers van het Instituut Wegtransport en Logistiek België (ITLB) blijkt dat 17 procent van de vervoerondernemingen aangeeft op zoek te zijn naar een chauffeur. Een jaar geleden was dat nog geen 3 procent.

Volgens BeCommerce, de Belgische vereniging van e-commercebedrijven, steeg de onlinehandel in december vorig jaar met 21 procent tegenover 2012. Die tendens zou dit jaar verder doorzetten. “Op voorwaarde van flexibele leveringsmodellen zou dat op lange termijn de scope van de sector, en dus ook de werkgelegenheid kunnen vergroten”, verwacht Philippe Lacroix.

K.D.C.

Partner Content