Luc Van den hove (imec): ‘Wij hebben geen enkele indicatie van onethisch gedrag door Huawei’

Luc Van den hove (CEO imec) © bel
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Op het Mobile World Congres in Barcelona klonken verdachtmakingen aan het adres van de Chinese telecomfabrikanten. Ze zouden te veel invloed hebben op de ontwikkeling van 5G, het communicatiesysteem van de volgende generatie. Heel België communiceert mobiel via Chinese radioapparatuur. Maar we hoeven ons geen zorgen te maken, zegt Luc Van den hove, de CEO van imec.

Met 77 miljard euro omzet is Huawei ruim drie keer groter dan Nokia en bijna vier keer groter dan Ericsson. Is er reden tot ongerustheid?

LUC VAN DEN HOVE. “In het algemeen hoeven we ons hoofd niet in het zand te steken. De Chinezen zijn gewoon zeer geavanceerd bezig rond de componenten van de 5G-technologie. Imec werkt inderdaad samen met Huawei. Tot nu hebben wij geen enkele indicatie van onethisch gedrag. Wij volgen nochtans heel goed hoe zij toegang krijgen tot onze informatie, hoe zij zich gedragen in vergaderingen, en hoe zij toegang hebben tot onze netwerken en de manier waarop wij data stockeren. Zij gedragen zich zeer professioneel. Voor ons zijn ze een zeer trouwe partner. Wij zien geen enkel verschil tussen een samenwerking met hen en een samenwerking met westerse bedrijven.”

Op welke programma’s werkt u samen met Huawei?

VAN DEN HOVE. “Vooral rond de chiptechnologie zelf. Wij hebben soortgelijke samenwerkingen met Samsung, Intel en andere. Huawei heeft geen eigen chipfabrieken. Het ontwerpt wel heel veel chips. De samenwerking draait vooral rond de impact van nieuwe technologische evoluties op de chips van de volgende generatie.”

De angst is dat wij te afhankelijk worden van China. Is dat het geval?

VAN DEN HOVE. “Voor de meeste technologieën zijn er nog altijd verschillende alternatieven. Zeker in chiptechnologie heeft China absoluut niet de leiding op dit moment. Bedrijven zoals Samsung, Intel en het Taiwanese TSMC staan veel verder dan de Chinese halfgeleiderfabrieken. Daar hebben ze nog een lange weg te gaan.

“Op zijn terrein is Huawei echt wel top. Dat gaat dan over netwerken, mobiele telefoons en netwerkapparatuur. Toch zijn er nog alternatieven zoals Nokia, Ericsson, Cisco en Samsung. Maar de technologie evolueert zeer snel en we kunnen niet ontkennen dat China vooruitgaat.”

Het wordt altijd beschreven alsof ze knowhow afpakken van ons. Brengen ze ook iets bij?

VAN DEN HOVE. “Zij worden een evenwaardige speler in het hele ecosysteem. Vroeger hadden we het gevoel dat China de fabriek van de wereld was en geen vernieuwer. Dat kunnen we zeker niet meer zeggen. Ik zou China veeleer als een gelijkwaardige partner behandelen. Er gebeurt daar ook heel veel innovatie.”

China is heel ontevreden over het Amerikaanse protectionisme, maar schermt het zijn markt niet evengoed af?

VAN DEN HOVE. “Ik ken de details van hun reglementeringen niet op dit moment, zeker niet voor netwerktechnologie. Maar als je in China rondloopt, zie je toch heel veel Apple en Samsung.”

Met welk mobieltje belt u zelf?

VAN DEN HOVE. “Apple en Huawei.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content