Luc Van den hove (imec) is genomineerd voor Trends Manager van het Jaar: ‘Steun moeten we elke dag verdienen’
Luc Van den hove heeft imec laten uitgroeien tot een wereldwijd gerespecteerd onderzoeksinstituut. Dit jaar is hij erin geslaagd 2,5 miljard euro te verzamelen voor een nieuwe proeflijn voor geavanceerde chiptechnologie. “Dankzij imec haalt Vlaanderen meer budget uit de Europese Chips Act dan Frankrijk en Duitsland samen.”
De mens
Luc Van den hove (64) is sinds de oprichting van imec in 1984 verbonden aan het onderzoeksinstituut. Daar begon de burgerlijk ingenieur elektrotechniek als onderzoeker en teamleider interconnectietechnologie. Nadien volgden promoties tot manager van de lithografiegroep, afdelingsdirecteur van de procestechnologie en vicepresident van de divisie halfgeleidertechnologie. In 2007 werd hij benoemd tot vicepresident en COO van het instituut, om twee jaar later de fakkel over te nemen als CEO.
“Niet veel mensen weten dat ik van jongs af aan geboeid ben door fotografie, architectuur en design”, zegt Van den hove. “Aanvankelijk wilde ik zelfs architectuur studeren, maar toen de eerste pc’s hun intrede deden, raakte ik ook gefascineerd door micro-elektronica. Er zijn verrassend veel raakvlakken tussen architectuur en het ontwerpen van de volgende generatie chips, zoals de combinatie van creativiteit en precisie.”
Van den hove staat bekend om zijn diplomatie, betrouwbaarheid en collegialiteit. Onder meer dankzij die kenmerken van de topman is imec erin geslaagd de wereldwijde chipindustrie samen te brengen in gemeenschappelijke onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma’s. “Vandaag trachten we hetzelfde te doen met de auto-industrie en de farmaceutische industrie”, vertelt Van den hove. “Samen één richting uitgaan zorgt ervoor dat je risico’s spreidt, kosten deelt en uiteindelijk sneller vooruitgaat. Het is belangrijk de lat hoog te leggen en ambitieus te zijn, maar we mogen ambitie niet verwarren met arrogantie. Bescheiden blijven is even belangrijk. We hebben onze positie enkel te danken aan de steun en de toewijding van onze wereldwijde partners. Die steun moeten we elke dag verdienen. Succes in het verleden is nooit een garantie voor succes in de toekomst.”
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Het team
Vandaag werken bij imec honderd nationaliteiten op verschillende locaties in de wereld. Maar de bedrijfscultuur is overal dezelfde, met passie, excellentie, verbondenheid en integriteit als kernwaarden. “De verscheidenheid aan achtergronden en culturen bevordert niet alleen de creativiteit, maar is ook cruciaal voor hoe imec onderhandelt en samenwerkt”, zegt Van den hove. “Het vermogen om verschillende culturen te begrijpen en te respecteren, is al veertig jaar een sleutel tot het succes van grote, internationale projecten. Ik ben ervan overtuigd dat diversiteit de beste voedingsbodem is voor innovatie.”
‘Ik ben ervan overtuigd dat diversiteit de beste voedingsbodem is voor innovatie’
Als CEO bouwt Van den hove op een sterk fundament van wederzijds vertrouwen. Zijn managementteam bestaat uit leden die strategisch kunnen denken en zich snel kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. “In onderzoek en ontwikkeling is het cruciaal een helder kader te bieden waarin ruimte is voor eigen invulling”, zegt hij. “Het team moet een visie hebben die verder reikt dan de kortetermijndoelen en die doelstellingen scherpstelt en vertaalt naar de hele organisatie”, zegt Van den hove. “Dat zorgt ervoor dat iedereen in de organisatie weet waar ze naartoe werken, terwijl ze ook de vrijheid hebben om creatief en innovatief te zijn binnen die kaders. Daardoor zie ik de passie en de gedrevenheid van de eerste imec-medewerkers nog altijd in de nieuwe jonge mensen die hier elke dag hun beste beentje voorzetten. Hun trots om bij te dragen aan imecs succesverhaal straalt van hen af. Die passie brengt ons tot excellentie.”
Het bedrijf
Het veertigjarige bestaan van het onderzoeksinstituut werd dit voorjaar gevierd met de aankondiging van een nieuwe proeflijn voor geavanceerde chiptechnologie. Prijskaartje: 2,5 miljard euro. Het is een onderdeel van de Chips Act, de Europese wetgeving die de halfgeleiderproductie op ons continent moet opkrikken om minder afhankelijk te worden van andere mogendheden.
“Dankzij imec haalt Vlaanderen meer budget uit de EU Chips Act dan Frankrijk en Duitsland samen”, zegt Van den hove. “Dat is toch wel uniek voor een kleine regio als Vlaanderen. Met de steun van de Vlaamse overheid hebben we hier veertig jaar stap voor stap iets kunnen opbouwen, waardoor we nu door alle Europese lidstaten erkend worden als het belangrijkste expertisecentrum. Bedrijven uit de auto-industrie, de telecommunicatie en de gezondheidszorg zullen op de proeflijn de nieuwste chiptechnologieën kunnen uittesten om toekomstgerichte producten te ontwikkelen vooraleer ze die op grote schaal produceren. Dat zal een turbo zetten op onze verdere groei.”
In 2023 bedroegen de bedrijfsopbrengsten van imec 941 miljoen euro. Er wordt verwacht dat de onderzoeksinstelling dit jaar de kaap van een miljard euro zal overschrijden. Imec heeft meer dan 130 spin-offs opgericht en meer dan 300 start-ups geïncubeerd, die samen bijna 1 miljard euro aan vervolginvesteringen hebben opgehaald. En voor iedere euro die de overheid in imec heeft geïnvesteerd, werd meer dan 8 euro aan toegevoegde waarde gecreëerd.
Trends bekroont op woensdag 8 januari 2025 de 40ste Trends Manager van het Jaar. Het is de meest prestigieuze onderscheiding voor een bedrijfsleider in ons land. De laureaat volgt Lieve Mostrey op. Zij was tot de lente van dit jaar CEO van het settlementhuis Euroclear.
De vijf genomineerden voor de Trends Manager van het Jaar, een initiatief van Trends in samenwerking met Kanaal Z, werden geselecteerd door een onafhankelijke jury, geleid door Bart De Smet, de voorzitter van Ageas. De jury koos de vijf uit een longlist van twintig kandidaten, opgesteld door de redactie van Trends.
De genomineerden hebben zich op een positieve en relevante manier onderscheiden. Ze hebben als inspirerende bedrijfsleider gezorgd voor duurzame en opmerkelijke resultaten, en namen uitmuntende managementbeslissingen die vernieuwing en groei stimuleerden.
Als lezer van Trends hebt u een inbreng. Vanaf donderdag 7 november tot en met donderdag 24 november kunt u online via Trends.be stemmen op uw favoriete genomineerde. Voor de onlinestemronde onderscheiden we drie groepen: een stemming bij het brede publiek van Trendslezers, een stemming bij de ex-laureaten en een stemming bij een selectie van businessschools en universiteiten. Die drie groepen vertegenwoordigen elk een gelijkwaardig deel van de totale publieksstemming, die voor de helft van de stemmen wordt meegenomen naar de volgende juryvergadering. De drie kandidaten komen zich tijdens een laatste vergadering voorstellen en verdedigen tegenover de jury. Daarna zal de jury achter gesloten deuren alle elementen (de publieksstemming, de verdedigingen en de dossiers) evalueren en de winnaar kiezen. Wie het haalt, wordt bekendgemaakt op een gala-avond in Brussels Expo.
Trends Manager van het Jaar 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier