Laruelle op de bres voor kmo’s
Sabine Laruelle, minister van kmo’s, wil het evenwicht tussen banken en ondernemers herstellen. De lat ligt niet gelijk, vindt ze.
Minister Laruelle maakte haar intentie bekend tijdens de voorstelling van het jaarverslag van de Kredietbemiddelaar. Het komt erop neer dat de kredietverstrekking voor kleine en middelgrote ondernemingen moet verbeteren.
“Ik wil vooral een beter evenwicht tussen de rechten en plichten van banken en ondernemers”, verduidelijkte de minister. De maatregelen die Laruelle aankondigt, maken deel uit van het relanceplan van de regering-Di Rupo.
Strenge regels
Uit het jaarrapport van de Kredietbemiddelaar blijkt dat de banken de voorbije jaren – sinds 2009 – strengere regels hebben toegepast bij het verstrekken van krediet aan kmo’s. Volgens kredietbemiddelaar Chris Dauw zullen de banken door de Bazel III-richtlijnen de regels nog verstrengen. De Bazel-regelgeving legt de banken namelijk strikte(re) kapitaalnormen op.
Moeilijk krediet
De kredietbemiddelaar wijst op de onevenwichtige krachtverhouding tussen de kleine ondernemer en de grootbank. “Die eerste is vaak vooral met zijn product en klanten bezig en beschikt over weinig financiële kennis. De banken daarentegen hebben een leger van financieel analisten en juridische medewerkers achter zich”, luidt het.
‘Funding loss’
Resultaat is dat kredietdossiers vaak slecht voorbereid bij de bank arriveren, daar op een weigering stuiten, en zonder enige toelichting beoordeeld worden. Ondernemers die al een krediet lopen hebben en in conflict komen met hun bank, worden geconfronteerd met een ‘funding loss’ of ‘wederbeleggingsvergoeding’. Dat kan de klant tot 30 procent van zijn geleende bedrag kosten, blijkt. Ook als een bank het contract eenzijdig opzegt, moet de ondernemer de vergoeding betalen.
Minister Laruelle wil iets aan het onevenwicht tussen banken en kmo’s doen door de banken te verplichten meer uitleg te geven bij het weigeren van krediet. De minister wil het de ondernemers ook makkelijker maken over te stappen naar een andere bank waarbij de waarborg kan worden overgedragen. Daarnaast wil Laruelle ook een maximale wederbeleggingsvergoeding opleggen om misbruik tegen te gaan. Banken die het contract eenzijdig opzeggen, zullen dan niet langer aanspraak kunnen maken op de ‘funding loss’. (Belga/BO)
KMO
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier