Jef Colruyt (CEO Colruyt): ‘Wij wilden een partij die Realdolmen als geheel overneemt’

JEF COLRUYT "Wij hebben jaren gewerkt om iets te bereiken waar we fier op zijn." © BEL
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

De Franse dienstenleverancier Gfi Informatique wil Realdolmen overnemen van Colruyt. Het biedt 37 euro per aandeel. Als de Fransen 75 procent van de aandelen binnenhalen, wuift Colruyt zijn informaticatak uit. “Ik wou vooral een goede thuis voor Realdolmen”, zegt gedelegeerd bestuurder Jef Colruyt.

Gfi heeft 16.000 werknemers en 1,13 miljard euro omzet. In 2014 nam het al Airial over, een Franse dochter van Realdolmen.

Colruyt verzelfstandigde al in 1982 zijn informatica-afdeling in Dolmen Computer Applications. In 1999 trok het ermee naar de beurs.

JEF COLRUYT. “We hebben Dolmen naar de beurs gebracht omdat we voelden dat het een andere cultuur kreeg dan Colruyt. Die andere cultuur was ook nodig om succesvol te zijn in zijn activiteiten. Dat was vooral de verkoop van hardware, met bovenop een stuk bouw van oplossingen voor klanten. Maar eigenlijk was Dolmen ietsje te klein voor de beurs.”

De private-equitygroep Gores had in 2004 Real Software overgenomen. In de jaren nadien zocht ze een exit via een fusie met Dolmen.

COLRUYT. “Gedelegeerd bestuurder Ashley Abdo was al een paar keer bij ons gepasseerd. Eind 2007 leek het ons het goede moment. Hij had argumenten. Er was het fiscale voordeel (170 miljoen euro aan fiscaal aftrekbare verliezen van Real na de fusie, nvdr), maar er was ook de grootte. Het fusiebedrijf had veel meer IT’ers.”

De twee bedrijven hadden samen 1843 werknemers. U voorspelde dat de integratie en de bouw van een sterke bedrijfscultuur twee jaar in beslag zouden nemen. Daarna zou u naar overnames uitkijken. Dat is er eigenlijk nooit van gekomen.

COLRUYT. “Het heeft vier à vijf jaar geduurd om de culturen op elkaar af te stemmen. Real Software deed heel veel projecten. Het verkocht dromen die het daarna probeerde waar te maken. Dolmen was meer voeten op de grond, meer Brabants als ik dat mag zeggen. Engagementen nemen waarin we geloofden en die dan ook waarmaken.

“Er was ook de verwachting dat we pakketten en platformen zouden kunnen bouwen en in de markt zetten. We hebben moeten vaststellen dat we vaktechnische mensen zijn die applicaties en infrastructuur kunnen samenbouwen. Wij zijn technologie-experts.”

De financiële crisis vergemakkelijkte de zaken niet.

COLRUYT. “De fusie heeft het ons juist gemakkelijker gemaakt om door die crisis te geraken.”

Begin 2010 was Gores uitgestapt en was Quaeroq van de familie Vande Vyvere in het kapitaal gekomen. Voor haar was Realdolmen een belegging.

COLRUYT. “Zij zagen een kans tegen een redelijke prijs. Zij wilden doorgaan op efficiëntie en effectiviteit.”

Wat niet helemaal spoorde met de ambitie van CEO Bruno Segers en voorzitter Michel Akkermans?

COLRUYT. “Bruno Segers (de CEO van Real Software en later van de fusiegroep, nvdr) wou hard vooruitgaan en groeien. De raad van bestuur hadden eerder de houding van ‘zou je niet eerst je fundamenten goed zetten en één goed geheel bouwen?’ Je voelde dat je risico’s nam als je internationaal ging met een bedrijf dat een onvoldoende sterke cultuur en samenhang had.

“Daar zijn we niet helemaal doorgeraakt. Uiteindelijk hebben we in 2012 gekozen om met Marc De Keersmaecker (een Dolmen-veteraan en hoofd van de servicesdivisie, nvdr) als algemeen directeur voort te gaan. De Keersmaecker is meer een operationele manager. Hij heeft aan de effectiviteit van de organisatie gewerkt en er weer de waarden en identiteit ingebracht. Het logo en de kleursetting zijn aangepast om er een eigen bedrijfscultuur in te brengen. Je voelt die dynamiek. Het bedrijf en de resultaten zijn omhoog gesprongen.”

Wat waren uw opties?

COLRUYT. “In België zijn wij al een van de grootste ICT-bedrijven. Je kan denken dat je dan nog wat kleine overnames van nichespelers kunt doen. Het verleden heeft geleerd dat zoiets neerkomt op integratie en niet op uitbreiden in vakgebieden met nieuwe teams. Dat zit niet in de basiscultuur.

“Internationale groei dan? Als je echt een verschil wil maken, moet je naar een bedrijf van minstens een miljard omzet gaan (Realdolmen had in het vorige boekjaar 245 miljoen euro omzet, nvdr). Daarvoor was de 28 miljoen euro cash die we hadden onvoldoende.

“Er was ook de vraag waarom we zelfstandig zouden voortbouwen. De beurs erkende onze waarde niet. Het aandeel bleef lang op 12 tot 16 euro hangen. Dan vraag je je af waarom je nog op de beurs moet staan. Het alternatief was ons te koppelen aan een ander bedrijf, een industriële partij. Als je kijkt naar ons aandeelhouderschap ( zucht). Wij hebben geen industriële aandeelhouders.

“Zodra dat voor de raad van bestuur en het team duidelijk was, is dat proces heel vlot verlopen. Het moment was goed. De resultaten waren goed. De vraag naar ICT is zeer sterk. De zakenbank Lazard had de meest overtuigende geloofsbrieven en ook haar team leek ons het sterkste.”

Er waren meerdere bieders. Wie waren de anderen?

COLRUYT. “Daar mag ik niets over zeggen. Gfi leek ons de beste partij en bood ook een goede prijs. We moesten ook een partij vinden die bereid was het geheel over te nemen: de infrastructuuractiviteiten, de oplossingen en toepassingen, en de verhuur van personeel. We wilden vasthouden aan onze ‘single source’-aanpak. Want sommigen hadden de neiging om te zeggen: we kappen dat bedrijf in twee of vier en verkopen dat aan private equity.

“Dat kon niet de bedoeling zijn, vond ik. Wij hebben jaren gewerkt om iets te bereiken waar we trots op zijn en dat waarde heeft voor klanten en aandeelhouders. Ik wou vooral Realdolmen een goede thuis geven.”

U bent dus niet voor de hoogste prijs gegaan.

COLRUYT. “Dat heb ik niet gezegd. Die 37 euro per aandeel had ik niet verwacht. Het is 33 procent boven de gemiddelde beurskoers van het jongste jaar.

“Vincent Rouaix, de president-directeur-generaal van Gfi, had ik al een paar keer ontmoet. Hij kent zijn metier en hij wil doorgroeien in Nederland. Dan is het Nederlandstalige Realdolmen een ideale uitvalsbasis. Hij houdt het management aan boord.”

Realdolmen heeft zelf toch nooit van Nederland gedroomd?

COLRUYT. “Oh toch wel. Wij hebben regelmatig naar Nederland gekeken, maar intern hadden we iets te weinig drive om daarop te durven doorzetten.”

Uw Korys-holding incasseert ruwweg 18 miljoen. Wat wil u met die opbrengst doen?

COLRUYT. “Korys investeert in Greenbyte, een internationaal platform voor de monitoring, analyse, planning en controle van hernieuwbare energie. Dat is het soort IT-posities die we tegenwoordig met Korys nemen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content