Innovatie van de bovenste plank

© .
Roel Van Espen medewerker Trends

Canvas zond onlangs de eerste aflevering uit van Het eerste kwartaal, waarin startende ondernemers worden geportretteerd. In een van de volgende afleveringen wordt byAnouk voorgesteld.

Een standaardboekenplank past zelden tussen twee muren. “Dat moet beter kunnen”, dacht Anouk Taeymans. Na haar studies burgerlijk ingenieur-architect trok de Antwerpse naar Noorwegen, waar ze zich liet onderdompelen in Scandinavische interieurs en design. Toen ze vier jaar later naar België terugkeerde, tekende ze in het vliegtuig een innovatief ontwerp voor een aanpasbaar rek. Het was de basis van byAnouk: een overkoepelend label voor designproducten met een slimme twist.

MyShelf is het eerste product van de eenmanszaak. “Het is een zwevende wandplank die een stap verder gaat dan het traditionele maatwerk”, zegt Anouk Taeymans. “Je kan ze namelijk tot op een centimeter nauwkeurig aanpassen in de breedte, zonder hulp van een schrijnwerker. Je hebt er zelfs geen speciale vaardigheden of gereedschappen voor nodig.” Taeymans liet enkele prototypes maken voor een paar duizenden euro’s. In Noorwegen, waar de lonen veel hoger liggen dan hier, had ze een mooie financiële buffer opgebouwd.

Eind april wordt MyShelf officieel voorgesteld tijdens De Invasie, het Antwerpse platform dat opkomend talent promoot. De eerste bestellingen zijn al een feit. Daarnaast huisvest byAnouk ook een juwelencollectie en een modelabel: #BitchPlease. “De eerste sweatercollectie – die ik samen met een vriendin ontwierp – slaat aan”, zegt Taeymans. “Onze pop-upwinkel draaide in twee maanden een omzet van 35.000 euro, en de bestellingen van kledingwinkels lopen binnen.”

Taeymans ruilde haar architectencarrière definitief in voor de verdere uitbouw van byAnouk. De combinatie van ontwerpen en ondernemen lijkt haar op het lijf geschreven. Binnenkort stelt ze haar designlabel voor in Het eerste kwartaal, de nieuwe reeks op Canvas die startende ondernemers in beeld brengt. Daarnaast geeft ze persoonlijk interieuradvies en is ze als designexpert te zien in het VIER-programma Baksteen in de Maag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content