Induss in zee met DEME-dochter Purazur
Het proceswaterbedrijf Induss heeft een overeenkomst gesloten met Purazur. Dat is een vennootschap uit de stal van DEC, de milieudochter van de DEME-groep.
Het focust op de hoogtechnologische reiniging van industriële afvalwaters. De twee bedrijven richten samen Induss SAN op, waarin Induss een meerderheidsbelang heeft.
De ambitie van Induss is om naast de instap in sanering van industriële afvalwaters ook internationaal actief te worden. Door de krachtenbundeling met de DEME groep via een geprivilegieerd partnership, kan Induss die stap sneller doen. De vennootschap Induss SAN is daarbij voor beide de geprivilegieerde partner, al kunnen de twee ook apart deals blijven maken.
Daarmee loopt Induss aanzienlijk voor op schema. Het bedrijf, dat net vandaag een nieuwe fabriek voor gedemineraliseerd water opent in Antwerpen, ging ervan uit pas binnen drie tot vijf jaar de stap naar het buitenland te zetten. “Het is een logisch vervolg van onze opstart”, meent CEO Ellen Theeuwes. “Wij leveren proceswater, dat na gebruik afvalwater oplevert. Via hergebruik kunnen we die kring sluiten.”
Theeuwes: “Eerst willen we ons bewijzen op de Belgische markt, maar intussen brengen we de buitenlandse in kaart. We zoeken naar dezelfde klantenprofielen: de brede chemische sector, non-ferro, voeding en textiel. Mogelijk volgen we een bestaande klant, of we zetten zelf iets op poten.” Mede door de krachtenbundeling worden de mogelijkheden een pak groter. In België wordt alleen voor de industrie gewerkt; de drinkwatervoorziening blijft bij AWW en TMVW, de oprichters van de koepel water-link, die ook de moeder is van Induss. “In het buitenland kunnen we ook totaalpakketten aanbieden aan steden en bedrijven, al dan niet in samenwerking met andere Belgische bedrijven.”
De fabriek in Antwerpen heeft nu twee productielijnen van 400 kubieke meter gedemineraliseerd water per uur, en een derde wordt wellicht in 2013 in gebruik genomen. Er zijn ook mogelijkheden om een identieke fabriek van 1750 kubieke meter te bouwen. Via 20 kilometer pijpleidingen kunnen daarmee de huidige behoeftes van alle bedrijven langs de Scheldelaan in het Antwerpse havengebied worden gedekt.
Naast de fabriek in Antwerpen is Induss ook eigenaar van twee waterfabrieken in Gent: Induss II in de Gentse Kanaalzone, waar sinds midden juli Air Products een nieuwe klant is, en Induss III waar ook stoom wordt gegenereerd voor onder andere de afvalintercommunale Ivago en het Amerikaanse Solutia. “In Antwerpen leveren we één, weliswaar zeer hoge, kwaliteit van water aan; in Gent leveren we aan drie klanten vier kwaliteiten.” Daarnaast werkt het bedrijf ook on site, waarbij water wordt gemaakt op de terreinen van de klant zelf, en is er een dienstenpoot, die haalbaarheidsstudies uitvoert en mobiele units aanbiedt om water te demineraliseren.
De plannen voor een fabriek op de Antwerpse Linkeroever zijn opgeborgen. “Economisch is dat niet haalbaar. De behoefte aan gedemineraliseerd water is er niet groot genoeg.” (LH)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier