Herfinanciering woonkredieten hakt in rente-inkomsten KBC
KBC ziet zich de komende jaren 70 miljoen euro rente-inkomsten door de neus geboord als gevolg van de vele particulieren die vorig jaar hun woonkrediet herfinancierden.
Veel particulieren heronderhandelen hun woonkrediet en bedongen gunstiger voorwaarden, en dat doet de banken pijn. Dat was al duidelijk geworden op een persconferentie van de beroepsvereniging van kredietinstellingen. Die sprak van een enorme herfinancieringsgolf van hypothecaire kredieten in de tweede helft van vorig jaar.
Vandaag meldde KBC dat de bank vorig jaar voor 6,1 miljard euro woonkredieten herfinancierde, zowat een vijfde van haar hypothecairkredietportefeuille in België. Dat leverde de bank een eenmalige meeropbrengst van 69 miljoen euro in de tweede jaarhelft van 2014 op (51 miljoen euro in het vierde en 18 miljoen euro in het derde kwartaal). Die meeropbrengst komt van de wederbeleggingsvergoeding die kredietnemers moeten betalen als zij hun lening laten herzien. Die schadevergoeding bedraagt momenteel drie maanden rentelasten.
Maar op langere termijn heeft de herfinanciering van woonkredieten negatieve gevolgen voor de bank. Zij dekt zich in tegen een schommeling van de rente. Die hedging-contracten moet ze verbreken op het moment dat het woonkrediet vernieuwd wordt, vertelt Luc Popelier, financieel directeur van KBC. En dat kost aardig wat geld. KBC zegt dat de in 2014 geherfinancierde woonkredieten vanaf dit jaar 70 miljoen euro per jaar minder rente-inkomsten opleveren. En intussen blijven particulieren ook dit jaar aankloppen om de rentevoet van hun lening naar beneden te herzien.
Ook de Hongaarse regeringsmaatregelen wegen op de rente-inkomsten van KBC. De bank houdt vanaf dit jaar rekening met recurrent 30 miljoen euro minder rente-inkomsten in Hongarije. Dat is een gevolg van de verplichte conversie van leningen in Zwitserse frank en euro naar forint (10 miljoen euro) en de daling van de kredietvolumes door het verrekenen van de wisselkoersverschillen (20 miljoen euro).
In totaal kijkt KBC de komende jaren dus aan tegen 100 miljoen euro minder rente-inkomsten per jaar. Daarnaast drukt de lage rente de opbrengsten die de bank uit haar beleggingsportefeuille haalt. Volgens CFO Luc Popelier zal KBC dat effect proberen te neutraliseren door zijn financieringskosten te drukken (een verdere verlaging van de rente op spaarboekjes valt niet uit te sluiten) en door zijn kredietvolumes op te trekken.
KBC Group realiseerde vorig jaar een nettowinst van 1,76 miljard euro, tegen iets meer dan een miljard euro in 2013. De netto rente-inkomsten bedroegen 4,3 miljard euro, tegen 4,1 miljard een jaar eerder. In België boekte de bank 2,9 miljard euro netto rente-inkomsten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier