Gents bedrijf FEops maakt hartchirurgie veiliger
Het Gentse hightechbedrijf FEops ontwikkelde een 3D-computermodel dat nauwkeurig voorspelt hoe een patiënt zal reageren op een aortaklepimplantaat. Daarmee heeft de spin-off van Universiteit Gent een wereldprimeur te pakken.
Chirurgen weten nooit zeker hoe patiënten op een implantaat ter vervanging van de aortaklep zullen reageren. Daar heeft FEops nu verandering in gebracht. Het principe is eenvoudig: de arts stuurt de beelden van de patiënt door naar FEops en krijgt binnen de 24 uur toegang tot een gedetailleerd 3D-computermodel van de patiënt. Met dat computermodel kan de arts virtueel een of meerdere implantaten in de patiënt plaatsen. Met die inzichten kan de arts het meest geschikte implantaat voor de patiënt selecteren.
FEops heeft die technologie op punt gezet met de steun van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT). De technologie is kostenbesparend en garandeert een efficiëntere geneeskundige behandeling. Nu wordt de innovatie getest in samenwerking met een aantal internationaal gerenommeerde hartcentra in België, Nederland en Frankrijk. Voor het commercialiseren van zijn unieke technologie heeft FEops 1,3 miljoen euro steun gekregen van twee belangrijke Vlaamse investeringsmaatschappijen, Capricorn Venture Partners en Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV).
FEops is een Gents groeibedrijf pur sang, dat in 2009 werd opgericht door Matthieu De Beule, Peter Mortier en Benedict Verhegghe. De kmo verwacht om haar revolutionaire technologie in de loop van dit jaar in heel Europa op de markt te brengen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier