Deze bedrijven keren Rusland de rug toe

IKEA in Rusland © Getty

Van de Zweedse meubelgigant IKEA tot het Amerikaanse technologieconcern Apple. Westerse bedrijven keren in recordtempo Rusland de rug toe.

De Zweedse meubelgigant IKEA pauzeert het merendeel van zijn activiteiten in Rusland en Wit-Rusland. Drie fabrieken en zeventien winkels gaan er dicht. Dat treft 15.000 werknemers.

Het Duitse Volkswagen schort zijn productie in Rusland op, net als de export van voertuigen naar Rusland.

Sportwagenbouwer Ferrari stopt ‘tot nader order’ met de productie van auto’s voor de Russische markt.

De Zweedse modeketen H&M Group heeft de verkopen in Rusland stopgezet. Zowel de fysieke als de onlinewinkels zijn gesloten. Ook de Spaanse kledingketen Inditex doet dat.

De Amerikaanse sportkledingfabrikant Nike heeft al zijn winkels in Rusland gesloten. Ook de webshop is er dicht. Nike heeft 100 winkels in Rusland.

Het Duitse sportmerk Adidas sluit voorlopig zijn winkels en webshop in Rusland. Daarmee reageert het concern op een vergelijkbare manier als branchegenoten Puma en Nike op de Russische inval in Oekraïne. Het personeel zal volgens Adidas wel worden doorbetaald. Eerder kondigde Adidas al aan zijn samenwerking met de Russische voetbalbond op te schorten.

LVMH, het Franse bedrijf boven onder meer de luxemerken Louis Vuitton, Dior en Givenchy, sluit zijn Russische boetieks. De luxebedrijven Hermès, Kering en Chanel kondigen gelijkaardige sluitingen aan.

Lingeriemerk Hunkemöller stopt met de verkoop van bh’s en ander ondergoed in Rusland. Het merk heeft zeventien winkels in en rond Moskou. Ook de Russische webshops zijn gesloten

De Franse cosmeticareus L’Oréal zal niet alleen zijn eigen winkels in Rusland, maar ook zijn toonbanken in grote Russische warenhuizen sluiten. De fabriek nabij de Russische hoofdstad Moskou blijft wel actief.

De Oostenrijkse kristalproducent Swarovski sluit de twaalf winkels en de webshop die het merk zelf uitbaat in het land. De leveringen aan Rusland worden ‘tot nader order stopgezet’.

De Amerikaanse techreus Google en zijn dochterbedrijf YouTube verkopen geen advertenties meer in Rusland.

Het Amerikaanse technologieconcern Apple stopt met de verkoop van al zijn producten in Rusland. Ook het Zuid-Koreaanse Samsung doet dat.

Walt Disney Company stelt alle filmreleases in Rusland uit. Intussen zet de Amerikaanse entertainmentgigant stappen om alle activiteiten in Rusland stop te zetten naar aanleiding van de Russische invasie in Oekraïne.

Netflix heeft zijn streamingdiensten in Rusland opgeschort. Het grootste online videobedrijf ter wereld, met ruim 220 miljoen betalende abonnees, is wel een relatief kleine speler in Rusland, waar het minder dan een miljoen abonnees telt.

Het Deense speelgoedbedrijf Lego is gestopt met leveringen aan Rusland. Lego heeft 81 winkels in het land.

De Britse drankenmaker Diageo, met merken als Johnny Walker en Guinness, stopt niet alleen met het leveren van drank aan Rusland, maar ook aan Oekraïne.

Frisdrankmultinational Coca-Cola schort zijn operaties in Rusland op, terwijl concurrent PepsiCo de verkoop van Pepsi-Cola en andere grote merken, zoals 7Up en Mirinda, stopzet.

De Nederlandse bierbrouwer Heineken stopt met de productie en verkoop van zijn Heineken-bier in Rusland.

Unilever stopt met de import uit en export naar Rusland, maar blijft wel in het land actief. Het Britse concern voor voedings- en verzorgingsmiddelen blijft Russen nog producten verkopen die binnen de landsgrenzen zijn gemaakt.

De Amerikaanse voedingsreus Mondelez, bekend van merken zoals Côte d’Or, Milka, Oreo, LU en TUC, schaalt alle niet-essentiële activiteiten in Rusland terug. Het bedrijf zal de focus leggen op het basisaanbod, geen nieuwe kapitaalinvesteringen meer doen en de reclame-uitgaven stopzetten.

Fastfoodketen McDonald’s sluit alle 850 restaurants in Rusland.

De Amerikaanse keten van koffiebars Starbucks sluit de 130 bars die in Rusland de naam Starbucks dragen tijdelijk. Bovendien gaat het bedrijf zijn producten niet langer naar Rusland sturen.

Het Zwitserse voedingsbedrijf Nestlé stopt de invoer van niet-essentiële voedingsproducten in Rusland. Het gaat bijvoorbeeld om de bekende Nespresso-koffiecapsules.

Tabaksreus Imperial Brands, bekend van merken als Gauloises, West en Davidoff, stopt de productie van de fabriek in Volgograd, een stad in het westen van Rusland die in het Sovjettijdperk de naam Stalingrad had.

Het Britse tabaksbedrijf British American Tobacco (BAT) trekt zich terug uit Rusland, omdat ‘zijn aanwezigheid niet meer houdbaar is onder de huidige omstandigheden’.

De Amerikaanse betaalbedrijven Visa en Mastercard schorten hun Russische operaties op. Russen kunnen de diensten niet meer gebruiken in het buitenland, wel nog in eigen land. Ook de betaaldienst PayPal biedt zijn diensten niet meer aan in Rusland.

De oliereus British Petroleum (BP) kondigde aan zijn belang van 20 procent in het Russische staatsoliebedrijf Rosneft te dumpen.

Ook dat andere Britse oliebedrijf, Shell, had bekendgemaakt alle zakelijke banden met Rusland te verbreken, maar kocht vorige week toch nog een goedkope lading olie uit het land, onthulde The Wall Street Journal.

Het Russische olieconcern Lukoil heeft opgeroepen de oorlog in Oekraïne snel te beëindigen. Lukoil is het eerste grote Russische bedrijf dat zich durft te kanten tegen de invasie van Oekraïne.

De Brits-Aziatische bank HSBC bouwt haar relaties met heel wat Russische banken af.

De Amerikaanse grootbanken Goldman Sachs en JPMorgan Chase trekken zich terug uit Rusland. Ook Deutsche Bank bouwt operaties in Rusland af

De Amerikaanse pakjesreuzen FedEx en UPS zetten de leveringen aan Rusland en Oekraïne stop.

De Franse transportreus Alstom stopt zijn leveringen naar Rusland. Er worden ook geen nieuwe projecten meer opgestart. Alstom behoudt wel zijn belang van 20 procent in de Russische treinbouwer Transmashholding, maar dat belang zal worden geherwaardeerd in de boeken.

De consultancybedrijven KPMG, PwC, EY en Deloitte hebben hun banden met Rusland verbroken.

De Belgische bakkerijgroep La Lorraine legt de bouw van een fabriek in Rusland stil en haalde al haar werknemers terug naar België.

Het Belgische chemiebedrijf Solvay en de vloerproducent Unilin houden hun fabrieken in Rusland wel open, maar schorten nieuwe investeringen op.

Het World Economic Forum (WEF) in Davos in Zwitserland, de jaarlijkse hoogmis voor networking tussen politici en bedrijven, heeft zijn relaties met Rusland bevroren.

Partner Content