De war for talent in de financiële sector

© Thinkstock
Alain Mouton
Alain Mouton Journalist

De Belgische arbeidsmarkt maakt moeilijke tijden door, maar de aanwerving en het behoud van werknemers voor financiële functies blijft een aartsmoeilijke opdracht. Dat leert een enquête van hr-specialist Robert Half, gespecialiseerd in financiële profielen.

De Belgische arbeidsmarkt maakt moeilijke tijden door, maar de aanwerving en het behoud van werknemers voor financiële functies blijft een aartsmoeilijke opdracht. Dat leert een enquête van hr-specialist Robert Half, gespecialiseerd in financiële profielen.

In tijden van afvloeiingen en bedrijfssluitingen klinkt het vreemd, maar driekwart van de CFO’s of financieel directeurs heeft moeilijkheden om gekwalificeerde finance professionals te vinden.

Concurrentie

Ondernemingen ondervinden steeds meer concurrentie bij de aanwerving van de meest geschikte kandidaten. De vacatures in accounting en accounting operations (39%), finance (29%) en audit (19%) raken het moeilijkst ingevuld. De war for talent in het segment van hooggekwalificeerde financiële professionals steekt scherp af tegen de algemene trend op de slabakkende arbeidsmarkt.

Knelpuntberoepen

Het is de paradox van de Belgische arbeidsmarkt: voor hogergeschoolde profielen willen bedrijven het nodige geld op tafel leggen. Ondanks de stijgende werkloosheid vinden ze die mensen niet gemakkelijk. Boekhouders en controllers zijn al jaren een knelpuntberoep. Bedrijven zijn op zoek naar medewerkers met de nodige expertise in bepaalde financiële softwarepakketten bijvoorbeeld. Ondernemingen hebben ook nood aan experts die vertrouwd zijn met de veranderende financiële regelgeving.

Controle

Deze profielen binnenrijven is niet gemakkelijk, en als bedrijven ze in huis hebben, is de retentie ervan een prioriteit, zo leert de Salarisenquête 2013 van Robert Half. Meer dan twee derde van de CFO’s en financieel directeurs in België maakt zich zorgen over het verlies aan financiële topperformers in het komende jaar.
In zijn salarisgids 2013 wijst de hr-specialist op een aantal veelgevraagde profielen. Met de toenemende aandacht voor kostenbeheersing stijgt ook de vraag naar assistant bookkeepers (brutomaandloon voor drie tot vijf jaar ervaring: tussen 2275 en 2900 euro). Omwille van de automatisering van de boekhouding zoeken bedrijven eerder naar mensen die meer kunnen dan de verwerking van transacties. Controle speelt een veel belangrijke rol in een economisch onzekere omgeving.

Groeimogelijkheden identificeren

Eveneens omwille van de grotere aandacht voor kostenbesparing zijn ondernemingen steeds meer op zoek naar ervaren analisten en controllers die hen kunnen helpen toekomstgerichte groeimogelijkheden te identificeren. Ten gevolge van de strakkere regels voor kredietverlening is ook de rol van de credit controller (brutomaandloon tussen 2275 en 3025 euro) belangrijker geworden. Die moet snelgroeiende ondernemingen helpen een gezonde cashflow te behouden. De treasury analyst (3050-3875 euro bruto), gespecialiseerd in cashmanagement, is ook zeer gegeerd.

Banken en verzekeringsmaatschappijen

De salarisgids van Robert Half leert ook dat banken en verzekeringsmaatschappijen vooral op zoek zijn naar compliance-specialisten met een juridische achtergrond (3500-5150 euro bruto). Vroeger werden deze functies uitbesteed. Dan is er nog de stijgende vraag naar risk management-specialisten (3150-4850 euro bruto). Financiële instellingen zoeken medewerkers met specifieke kennis van de regelgeving waaronder Bazel III, Solvency II en ervaring met de regelgeving tegen het witwassen van geld.

Partner Content