De kruisbestuiving tussen familiebedrijven en start-ups
Expert aan het woord verbindt organisaties met de lezers van en doet een beroep op de specialisten van Roularta Brand Studio voor tekst en illustraties. De inhoud wordt eventueel aangebracht door de partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
Als een familiebedrijf op zoek gaat naar externe kennis bij de versterking van innovatietrajecten, dan zijn start-ups niet meteen de usual suspects. Toch kunnen beide types ondernemingen elkaar perfect aanvullen.
Meer nog, ze hebben elkaar nodig. Start-ups beschikken vaak over een grote kennis van technologische innovatie en koppelen die aan een typische cultuur en een dynamisch team. Familiebedrijven daarentegen kennen de sector bijzonder goed en beschikken over een uitgebreid netwerk. Start-ups en familiebedrijven horen daarom niet thuis in het stereotiepe verhaal van oude economie tegen nieuwe economie. Ze kunnen een verhaal van samenwerking schrijven. Familiebedrijven die de sprong willen wagen, moeten weliswaar de juiste voorbereidingen treffen.
De familiale knopen ontwarren
Denk er in de eerste plaats aan dat technologie niet heilig is. Je moet als familie klaar zijn en samen met start-ups innoveren. Komt er een nieuwe generatie aan, tref dan eerst voorbereidingen voor de generatiewissel. Hoe liggen de kaarten voor het patrimonium en hoe sterk zijn de relaties in de familie? Het lijkt vanzelfsprekend dat de familie zich eerst daarover buigt, maar in tijden van snelle veranderingen is dat voor familiebedrijven een uitdaging. Je ziet als familie de technologie snel evolueren en je voelt de nood van een heroriëntering van je businessmodel. En toch kan je pas na het ontwarren van de familiale knopen echt bepalen hoe ver je kan gaan in innovatie.
Nood aan juridische kennis
Haal ook de juiste juridische kennis in huis. Een start-up benaderen vergt inzicht in hoe je samenwerkingen kan structureren. Hoe zorg je voor voldoende juridische bescherming? Welke contracten zijn nuttig als je praat over risicokapitaal? Het zijn vaak terechte vraagstukken die advocaten met kennis van fusies, overnames of intellectueel eigendomsrecht mee helpen op te lossen.
De meerwaarde van start-ups
Bepaal ten slotte vooraf goed wat je wil bijleren van start-ups. Wees realistisch en weet dat ook start-ups niet alle wijsheid over een technologische vernieuwing in pacht hebben. Maar als je wil weten of ze het familiebedrijf iets kunnen bijbrengen, dan moet je vooral goed begrijpen hoe hun bedrijfsproces eruitziet en welke meerwaarde de start-up wil realiseren.
Dat inzicht kan je helpen bij heel concrete beslissingen. Je wil als logistiek familiebedrijf bijvoorbeeld innoveren met drones. Ga praten met start-ups en leer wat deze toestellen al dan niet voor je bedrijf kunnen betekenen. En als er effectief meerwaarde in schuilt, organiseer dan die meerwaarde en onderzoek hoe je de kosten kunt drukken en je klanten beter kunt helpen. Op die manier kan je als familiebedrijf innovaties om de innovaties vermijden, maar ook inschatten welke plaats een innovatie op termijn in je bedrijf kan krijgen.
Start-ups en scale-ups kunnen je aantonen in welke mate een vernieuwing je traditionele activiteit kan ontwrichten, maar ook hoe je de groei ervan kan structureren in je onderneming.
Start-ups en scale-ups kunnen je aantonen in welke mate een vernieuwing je traditionele activiteit kan ontwrichten, maar ook hoe je de groei ervan kan structureren in je onderneming.
Jaime Cuykens,
Innovation Banker ING Belgium