Wankelt nu ook ‘s werelds grootste cryptobeurs? ‘Binance is dinosaurus die lang van twee walletjes probeerde te eten’

Binance-CEO Changpeng Zhao © belga

De Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) klaagt ‘s werelds grootste cryptobeurs, Binance, aan vanwege overtredingen van de effectenregels. De belangrijkste regelgever van de Verenigde Staten legt het platform onder meer wanbeheer van het geld van klanten ten laste. De kroniek van een aangekondigde dood? “Men heeft zeker te lang gewacht met ingrijpen”, stelt Thomas Spaas, een advocaat die cryptobeleggers fiscaal advies geeft. “Maar het is niet gezegd dat dit het einde van Binance is.”

De SEC diende de dertien aanklachten, die betrekking hebben op fraude en het beliegen van de autoriteiten, op maandag in. Ze betekenen de laatste juridische muilpeer voor Binance en zijn CEO, de Chinees-Canadese miljardair Changpeng ‘CZ’ Zhao. In maart had de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), een andere Amerikaanse financiële waakhond, nog een rechtszaak tegen het bedrijf aangespannen voor het illegaal aanbieden van diensten aan klanten. Daarnaast ligt het cryptobedrijf onder de loep van het Amerikaanse ministerie van Justitie, voor het mogelijk witwassen van geld en het schenden van sancties.

“De vraag of het voor Binance niet te laat is, houdt veel beleggers bezig”, zei u in een vorig gesprek. Is het antwoord nu duidelijk?

THOMAS SPAAS. “Dat er zoiets zat aan te komen, was voor velen duidelijk. Binance was nog een beurs die probeerde van twee walletjes te eten: aan de ene kant hanteerde het een heel ondoorzichtige structuur – het niet zo nauw nemen met de regels, achterpoortjes zoeken – en aan de andere kant streeft het naar erkenning en profileert het zich als deftig platform.

“Maar het is verbazingwekkend dat het niet eerder tot een clash van die omvang met de autoriteiten is gekomen. Zeker in de jongste twee jaar lijkt Binance de hete adem van de regelgevers in de nek te voelen, en dient het bedrijf in verschillende landen en staten licentieaanvragen in. Met wisselend succes.

“Dit gezegd zijnde, weet ik niet of dit het einde betekent voor Binance; de SEC haalt het ook niet altijd. Het valt nog te bezien waar ze het bedrijf daadwerkelijk op kan pakken, of welke lijken nog uit de kast vallen. In Amerika pakken ze Binance aan op gronde van de effectenwetgeving; de beurs zou ongeregistreerde effecten hebben aangeboden. Maar andere financiële organen zeggen: cryptomunten zijn geen securities. Voor de Chicago Board of Trade Commodities zijn het grondstoffen.

“Daarnaast dient gezegd: de ondergang van een beurs is niet de ondergang van crypto, zoals de media zo vaak en gretig aankondigen.”

Bij de aanklachten van de SEC zit iets dat heel erg ruikt naar het groteske fraudeschandaal rond de beurs FTX, dat de cryptowereld in een permanente crisissfeer stortte. Zo heeft Changpeng Zhao volgens de SEC miljarden dollars aan klantengeld doorgesluisd naar Peak Merit, een privébedrijf in zijn bezit.

SPAAS. “Klopt, en het hele FTX-debacle zindert nog steeds na in de cryptowereld. Het is wéér geen goeie dag, maar niet voor crypto alleen: het is ook geen goeie dag voor regulatoren.

“Er gebeuren beleidsmatig ook constructieve dingen voor de cryptowereld – zo ligt in de VS een voorstel op tafel dat wat doet denken aan de Europese cryptowet MiCA – maar het blijft jammer hoe beleidsmakers steevast in zee lijken te gaan met de verkeerden. Kijk naar de connecties van FTX-topman Sam Bankman Fried met het Amerikaanse politieke establishment. Maar ook hoe de op de klippen gelopen cryptobeurs Bit4You toenmalig minister van Digitale Agenda Alexander De Croo om de tuin leidde, of hoe CZ met veel bombarie in Parijs werd verwelkomd door president Macron. ‘Eindelijk iemand die we kunnen vertrouwen’, klinkt het dan vaak. Ik val dan bijna van mijn stoel.”

‘Het blijft jammer hoe beleidsmakers steevast in zee lijken te gaan met de verkeerden’

Thomas Spaas, fiscaal advocaat en cryptokenner

Lees ook:

“Het is erg wrang voor cryptobeurzen die zich wel aan de regels houden, zoals Coinbase en Kraken. Daarom hoop ik dat beleidsmakers wat meer gaan praten met betrouwbare mensen uit de sector, en dat we ons zo alsnog in de richting van een level playing field voor regels gaan bewegen.”

Moeten beleggers die hun cryptomunten op Binance gestald hebben nu vrezen voor hun geld?

SPAAS. “Een platformrun (naar analogie van een bankrun, nvdr) kan heel snel gaan, jammer genoeg. Binance beschikt niettemin over betere papieren dan FTX. Het is ook niet allemaal negatief. Zo lopen er, naar mijn weten, heel weinig aanklachten van gebruikers tegen de beurs. De dino heeft het ook heel lang uitgezongen voor een bepaalde reden. Maar ik hoop dat de meeste mensen op tijd gewaarschuwd waren.”

Lees hier het eerdere stuk over de problematische natuur van gecentraliseerde cryptobeurzen, en tips om uw crypto in eigen handen te houden:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content