Nieuws Nieuws Bart De Wever: 'Guy Verhofstadt was gewoon een bedrieger, Alexander De Croo gaat daar nog ver over' N-VA-voorzitter Bart De Wever wil met de campagne ‘Voor Vlaamse Welvaart’ volgend jaar voldoende kiezers overtuigen om een confederale deal op tafel te kunnen leggen, zegt hij in een uitgebreid gesprek met Trends. Lees een uittreksel.
Opinie | Alain Mouton Opinie | Alain Mouton ‘Voer campagne over de cijfers a.u.b.’ De electorale strijd richting de verkiezingen van 9 juni 2024 is nu echt begonnen.
Inspiratie Inspiratie De cartoon van de week van Karl Elke week maakt Karl Meersman een tekening voor Trends Magazine met de actualiteit als inspiratiebron.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid ‘Defensie is onvoldoende aangepast aan nieuwe geopolitieke omgeving’ De federale regering wil bij FN Herstal voor 1,3 miljard euro aan lichte wapens en munitie voor defensie bestellen. Is dat, na het STAR-plan van 2022 om het Belgisch leger uit te breiden en te moderniseren, een nieuw bewijs dat het de regering menens is om de doelstelling van 2 procent van het bbp voor defensie-uitgaven te halen? Dat is wel heel optimistisch.
Ondernemen Ondernemen River Cleanup pakt steeds meer rivieren aan In 2018 hield River Cleanup zijn eerste opruimactie langs de Rijn, vijf jaar later heeft de vzw vijf kernteams op drie continenten, ontwikkelde het technologie en maakt het scholieren bewust.Benny Debruyne
Opinie | Alain Mouton Opinie | Alain Mouton 'Het amateuristisch marketingbureau dat Open Vld heet' De Vlaamse liberalen staan aan de rand van de afgrond. Niet alleen scoren ze in de peilingen ondermaats (minder dan 8 procent), intern is ook een oorlog uitgebroken tussen verschillende kopstukken. Ex-voorzitter Gwendolyn Rutten vindt het niet kunnen dat zij geen minister van Justitie wordt en krijgt daarbij steun van andere kopstukken. De functie gaat naar cabinetard en ex-magistraat Paul Van Tigchelt. Een implosie dreigt.Alain Mouton
Opinie | Alain Mouton Opinie | Alain Mouton 'Vivaldi-regering heeft nooit budgettaire verantwoordelijkheid getoond'
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: naar een populistisch opbod rond de staatsfinanciën De Vlaamse socialisten willen de begroting op koers houden door een overwinstbelasting op de banken. Premier Alexander De Croo (Open Vld) beweert dat België de goede richting uitgaat, ondanks een extra gat van 2 miljard euro in de begroting. Een tamelijk verontrustend en zelfs populistisch discours in de aanloop naar de laatste budgettaire opmaak van de Vivaldi-regering.
Opinie | Redactie Trends Opinie | Redactie Trends 'De Croo weet dat Vilvaldi stookt met de ramen open' Tijdens de Trends Summer University verdedigde premier Alexander De Croo (Open Vld) het bilan van zijn regering. Als antwoord op crisissen als de coronapandemie en de sterk gestegen energieprijzen kon de regering niets anders doen een expansief budgettair beleid te voeren, luidde het. De 20 miljard euro aan steunmaatregelen voor bedrijven en gezinnen hebben de …
Live Live op Trends Summer University 2023 Live op Trends Summer University 2023 Van een openhartige Alexander De Croo tot de netflixisering van onze economie: dit was Trends Summer University 2023 (+ foto's) 13:31 De debatten van Trends Summer University 2023 zitten erop 13:12 ‘Leslie Cottonjé (Hello Customer): ‘Elke dag denk je na over wat de klant vandaag wil, daarna over hoe ChatGPT daarin helpt’ 12:09 ‘Het is nog steeds mogelijk om vandaag op de trein van AI te stappen, over 6 maanden zal het te ingewikkeld zijn’
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: enkel de kiezer beslist over politieke herverkaveling N-VA-voorzitter Bart De Wever droomt van een alliantie met de rechterflank van cd&v en Open Vld. Hij is van plan daar de komende maanden gesprekken over te voeren met mensen uit de twee partijen. Het resultaat van die uitspraak is vooral dat cd&v en Open Vld zich wat sterker profileren richting de verkiezingen van 2024. Een herverkaveling is niet uitgesloten, maar pas nadat de kiezer de kaarten heeft geschud.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid 4 vragen over de mislukte fiscale hervorming aan Herman Matthijs "Men heeft hier vooraf niet goed over nagedacht, dat is duidelijk", zegt Herman Matthijs, hoogleraar openbare financiën aan de UGent en de VUB, en lid van de Hoge Raad van Financiën. Vier vragen over de mislukte onderhandelingen over een fiscale hervorming.
Nieuws Nieuws Van Peteghem (CD&V) houdt deadline voor fiscale hervorming op 21 juli Volgens vicepremier en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) moet de regering nog steeds tegen 21 juli een akkoord kunnen vinden over een fiscale hervorming. Dat heeft hij dinsdag in de bevoegde Kamercommissie gezegd in antwoord op tal van vragen die over het lopende regeringsoverleg werden gesteld.
Nieuws Nieuws Update Werkgevers ook voor tweede maand ziekte van werknemers laten betalen: felle kritiek op voorstel Frank Vandenbroucke Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft een voorstel klaar om ook de tweede maand ziekte van werknemers bij de werkgevers te leggen. De opbrengst wil hij naar de bedrijven laten terugvloeien via een algemene verlaging van de patronale bijdragen en naar een sterkere prikkel om zieken opnieuw aan te werven. Dat schrijft De Tijd donderdag. Werkgeversorganisaties schieten het voorstel af.
Opinie Opinie De balans: NAVO-top wordt een pijnlijke zaak voor België Op 11 en 12 juli vindt in de Litouwse hoofdstad Vilnius een NAVO-top plaats. Op de agenda staat een versterking van de oostflank van Europa als antwoord op de Russische dreiging. Ook zullen de lidstaten zich buigen over hun engagement om de defensie-uitgaven op te trekken naar 2 procent van het bbp. Probleem voor België: het is nog vele miljarden euro’s van dat doel verwijderd.
Nieuws Nieuws Federale topministers onderhandelen verder over fiscale hervorming De federale topministers zitten maandagochtend vanaf 9.30 uur opnieuw samen over de fiscale hervorming. De bilaterale gesprekken zondag verliepen in een "constructieve sfeer", valt te horen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update Analyse nucleair akkoord: Engie en Belgische regering sluiten redelijk faire deal In ruil voor de levensduurverlenging van de kerncentrales van Doel 4 en Tihange 3 krijgt Engie een maximumfactuur van 15 miljard euro voor de berging van het nucleaire afval. Dat is een behoorlijk faire deal.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: Egbert Lachaert flatert, Alexander De Croo verdeelt Drie jaar lang doorliep Egbert Lachaert als Open Vld-voorzitter een brokkenparcours. Hij werd verkozen met een klassiek liberaal programma, maar trok zijn partij toch mee in een te linkse regering waarin de liberalen niets klaar konden krijgen, klikte zich vast aan een onbetrouwbare Georges-Louis Bouchez en verdedigde een steeds zwakker wordende premier Alexander De Croo. Nu gaapt de leegte voor de ex-voorzitter, de premier en zijn partij.
Duurzaamheid Duurzaamheid De energierevolutie volgens Engie: alles moet in de mix De Franse energiereus Engie wil op Europees niveau alle mogelijke hefbomen inzetten om het doel van decarbonisatie tegen 2050 te bereiken. Er zijn geen taboes. “We zullen alle energiebronnen nodig hebben om dat doel te bereiken.”
Column | Stijn Fockedey Column | Stijn Fockedey 'Minder marketing, meer beleid a.u.b.' Één pennentrek, één beslissing die soms duizenden kilometers ver genomen wordt, kan een grote impact hebben op de Vlaamse economie. Dat ondervonden bijvoorbeeld onze jonge beloftevolle techbedrijven.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid EU-milieuministers schrijven nieuw hoofdstuk in saga rond natuurherstelwet In Luxemburg wordt dinsdag een nieuw hoofdstuk geschreven in de saga rond de Europese natuurherstelwet. Een week na het Europees Parlement ondernemen ook de milieuministers van de lidstaten een poging om de violen te stemmen over de veelbesproken wet. België heeft nog geen definitief standpunt vastgelegd.
Nieuws Nieuws Fiscale hervorming struikelt over heilige huisjes Ondanks maanden voorbereidend werk van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) stond in de sterren geschreven dat het voor de federale regering zo goed als onmogelijk zou worden nog een akkoord te vinden over een fiscale hervorming. We staan te dicht bij de verkiezingen, de ideologische tegenstellingen zijn te groot en de slechte begroting laat te weinig bewegingsruimte. De fundamentele gebreken van de Belgische fiscaliteit blijven bestaan.
Opinie | Alain Mouton Opinie | Alain Mouton 'Het gevaar van een jaar politieke marketing' We zijn nog een jaar verwijderd van de verkiezingen van 9 juni 2024, en nu al waarschuwen economen de Belgische bevolking: negeer alle verkiezingsbeloftes die geld kosten.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Pierre Wunsch (Nationale Bank): 'Als het klimaatbeleid te snel te ver gaat, dreigen we tien jaar te verliezen' Een klimaatneutrale samenleving tegen 2050 is haalbaar tegen een betaalbare kostprijs, maar het maatschappelijk enthousiasme rond klimaatmaatregelen heeft al een piek bereikt. “Als we te snel te ver gaan met klimaatmaatregelen, dan dreigt de kiezer af te haken en dan verliezen we tien jaar aan het politieke front”, zegt Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank.
Ondernemen Ondernemen Wankelt nu ook 's werelds grootste cryptobeurs? ‘Binance is dinosaurus die lang van twee walletjes probeerde te eten’ De Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) klaagt 's werelds grootste cryptobeurs, Binance, aan vanwege overtredingen van de effectenregels. De belangrijkste regelgever van de Verenigde Staten legt het platform onder meer wanbeheer van het geld van klanten ten laste. De kroniek van een aangekondigde dood? "Men heeft zeker te lang gewacht met ingrijpen", stelt Thomas Spaas, een advocaat die cryptobeleggers fiscaal advies geeft. "Maar het is niet gezegd dat dit het einde van Binance is."
Ondernemen Ondernemen 'Moeten we beschaamd zijn voor bier, frieten en pralines?' Federaal premier Alexander De Croo (Open Vld) lanceert een imagocampagne voor België. Bier en pralines heten clichés te zijn, België moet vooral de focus leggen op innovatie en technologie. De voedingsvereniging Fevia is verwonderd dat voeding en drank niet in de campagne zitten. Fevia wil daarover een gesprek met de premier. Maar Ignace Van Doorselaere, de CEO van de pralinemaker Neuhaus, slaat en zalft tegelijk. “Bier is zeer sterk, chocolade is té Belgisch."
Nieuws Nieuws Agoria-CEO Bart Steukers over de natuurherstelwet: 'Je moet ook niet masochistisch zijn' Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Europese Commissie, sleutelt aan een nieuwe wet die de natuur in Europa moet herstellen. Dat voorstel kon al op veel tegenstand rekenen, ook van onze premier, Alexander De Croo, die vroeg om een pauze in de ecologische wetgevingen op Europees niveau. Bart Steukers, de CEO van de technologiefederatie Agoria, kan zich vinden in die uitspraak.
Opinie | Alain Mouton Opinie | Alain Mouton 'De oproep van Alexander De Croo voor een “groene pauze” is ook een electorale zet' Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) pleit voor een pauze in het uitrollen van nieuwe Europese klimaatplannen. Inhoudelijk heeft hij zeker een punt. Zijn uitspraak is evenwel ook een onderdeel van de verkiezingscampagne richting 2024: de liberalen willen zich distantiëren van de groene partijen, die nu in de federale regering nochtans hun beste bondgenoten zijn.
Opinie | Marc De Vos Opinie | Marc De Vos 'In een normaal land was het vorige week totaal alarm geweest' Het is ontstellend hoeveel politieke energie er gaat naar belasten of herverdelen, en hoe weinig naar het opkrikken van ons potentieel voor economische groei, vindt Marc De Vos.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: de nepsanering van de regering-De Croo De Vivaldi-coalitie sloot de begrotingscontrole af met een inspanning van 1,7 miljard euro. Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) verkoopt dat als een gedeeltelijke besparing, terwijl de uitgaven niet dalen. Ze stijgen gewoon minder snel, onder andere in de pensioenen. De uitgaven voor de minimumpensioenen verkocht De Croo in de Kamer als “een investering”. Dat foute taalgebruik is verontrustend.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Update Akkoord over begrotingscontrole, geplande verhoging minimumuitkering wordt geschrapt: econoom Ivan Van de Cloot wikt en weegt (video) Het federale kernkabinet is het donderdagmiddag na een marathonvergadering eens geraakt over de begrotingscontrole. De vierde en laatste geplande toename van het minimumpensioen wordt wat teruggeschroefd, voor de minimumuitkeringen wordt de verhoging wel volledig geschrapt. 'Dit zijn peanuts in vergelijking met de uitdaging,' zegt Itinera-econoom Ivan Van de Cloot.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De balans: de PS leeft in een parallel universum De PS maakte het deze week opnieuw al te bont. Misplaatst triomfalisme over de Belgische werkzaamheidsgraad. Een veto tegen besparen ondanks een hoog begrotingstekort. Het pensioenprobleem oplossen door aanvullende pensioenen extra te belasten. En ten slotte kwam een ad-hocvoorstel om de macht van vakbonden in kmo’s te verankeren.
Magazine Magazine Waarom fiscale hervorming niet los staat van begrotings- en pensioendiscussie Zo’n jaar voor de verkiezingen van 2024 krijgt de regering-De Croo een laatste kans om een beleid die naam waardig te voeren. De agenda van maart is goed gevuld: fiscale hervorming, pensioenhervorming en begrotingscontrole. Voor de econoom Ivan Van de Cloot zijn die dossiers aan elkaar gekoppeld: “Een echte belastinghervorming betekent dat je niet alleen belastingen verschuift, maar ook verlaagt. Dat financier je door te besparen op de uitgaven.”
Column | Michel Maus Column | Michel Maus 'Iedereen is voorstander van een grote fiscale hervorming, tot die concreet wordt' Het draagvlak voor een fiscale hervorming wordt groter als die in globo wordt doorgevoerd, en niet in stukken en brokken, schrijft fiscaal expert Michel Maus.