Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Gert Peersman en Stijn Baert (UGent) over de stand van het land: ‘Onze welvaartsstaat kan in elkaar stuiken’ Vlak voor de verkiezingen beoordelen de uittredende regering en de oppositie de prestaties van de Belgische economie helemaal anders. Heeft de regering-De Croo als geen ander in Europa de koopkracht beschermd? Is België op weg om het Griekenland aan de Noordzee te worden? Gaat de sterke groei van de jongste jaren ten koste van toekomstige welvaart? De Gentse economen Gert Peersman en Stijn Baert maken een nuchtere analyse. "De uniek Belgische combinatie van een hoge schuld, een hoog structureel begrotingstekort en hoge vergrijzingskosten is onhoudbaar."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid De Commissie der Wijzen van Trends, 20 jaar later: ‘België gaat de perfecte storm in’ In 2004 verzamelde Trends een Commissie der Wijzen, een gremium van academici en economen, om zich te buigen over de sociaaleconomische uitdagingen. Twintig jaar later heeft Trends die commissie opnieuw samengeroepen. "We staan voor nieuwe uitdagingen, terwijl de oude problemen niet opgelost zijn."
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Immigratie is goed voor de staatskas, voor uw loon en voor uw koopkracht Onze welvaart kan niet zonder migranten. Die waarheid komt in de verhitte debatten amper aan bod, zeker nu het thema de verkiezingen domineert. Immigratie is nochtans goed voor uw portemonnee, en voor de economie is ze zelfs een noodzaak. "Wat zou onze bouwsector moeten aanvangen zonder migranten?"
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid Productieketen onder druk door aanvallen in de Rode Zee Het conflict in het Rode Zeegebied blijft uitdijen. Terwijl de Jemenitische Houthi-rebellen zich steeds agressiever opstellen, laten de Amerikanen en hun bondgenoten geen moment onbenut om terug te slaan. Intussen is de scheepvaart twee maanden verstoord en daar begint de wereldhandel de gevolgen van te dragen. "Maar consumenten moeten nog niet vrezen voor forse prijsstijgingen."
Geld Geld Sparen bij deze internetbank brengt ruim 3 keer meer op dan bij Belfius of KBC, maar is ze ook even betrouwbaar? Wie een jaar lang spaart bij een internetbank, haalt maar liefst drie keer meer rendement dan bij een traditionele bank. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van Spaargids. "Het is frappant dat we geleerd hebben om snel van energieleverancier te veranderen, maar ons spaargeld blijft een leven lang geparkeerd bij dezelfde bank", reageert professor economie Jan Bouckaert (UA). Maar is een internetbank een even logische en betrouwbare keuze als een grootbank?
Video | Trends Talk Video | Trends Talk BEKIJK - Trends Talk met professor David Criekemans Deze week spreekt Jan De Meulemeester met David Criekemans, professor internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen.
Macro-economie & beleid Macro-economie & beleid VBO over mobiliteit: ‘Fiscaal gunstregime voor bedrijfswagens moet blijven’ VBO-topman Pieter Timmermans en professor Christa Sys, houder van de leerstoel Transport aan de Universiteit Antwerpen, stellen naar aanleiding van de Week van de Mobiliteit vijf prioriteiten voor met het oog op een mobiliteitsplan op lange termijn, waarover de gewesten en de federale regering het eens kunnen worden.
Nieuws Nieuws Peter De Keyzer wordt columnist bij Trends: ‘Ik weiger te geloven dat we gewoon een volk van klagers zijn’ Peter De Keyzer start als columnist bij Trends. De econoom en ondernemer is een van de meest toonaangevende stemmen in het publieke debat. “Met mijn columns wil ik mensen breder en verder laten kijken dan de waan van de dag”, zegt De Keyzer. Hij zal ook regelmatig als economische duider optreden op Trends.be en Kanaal …
Nieuws Nieuws De beste 20 luchtvaartmaatschappijen volgens reizigers: waarom scoren de Aziatische zo goed? Singapore Airlines is de best gewaardeerde luchtvaartmaatschappij onder reizigers. Het gaat Qatar Airways vooraf in de jaarlijkse Skytrax World Airline Awards.
Ondernemen Ondernemen Ryanair boekt weer winst: ‘O’Leary slaagt erin gebakken lucht te verkopen’ Waar de luchtvaartmaatschappij Ryanair een jaar eerder een nettoverlies van 355 miljoen euro liet optekenen, eindigde het Ierse bedrijf afgelopen boekjaar - tot 31 maart - in de zwarte cijfers met een nettowinst van 1,4 miljard euro. Met 168,6 miljoen passagiers vervoerde de lagekostenmaatschappij 74 procent meer mensen dan het vorige jaar. De omzet verdubbelde tot 10,8 miljard euro. Trends liet luchtvaarteconoom Eddy van de Voorde (Universiteit Antwerpen) het bedrijf en de sector onder de loep nemen.