WIN-WINSITUATIES

Eric Pompen Eric Pompen is redacteur van Moneytalk

Voorbeelden uit binnen- en buitenland.

Veel bedrijven reageren nog sceptisch op duurzame ontwikkeling. Het klinkt allemaal prachtig, maar haal je er ook concrete resultaten mee?

“De ervaring leert dat die aanpak wel degelijk win-winsituaties creëert,” zegt Jacqueline Cramer, hoogleraar milieumanagement aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam. “Het kan gaan om een kostenreductie, een versterking van de marktpositie van de huidige producten, een uitbreiding naar nieuwe markten, afwending van kritiek van derden en een algemene vergroting van de overlevingskansen op lange termijn.”

Als voorbeeld verwijst Cramer naar de geslaagde inspanningen van de automobiel- en elektronicasectoren om de negatieve invloed van hun producten op het milieu te verminderen, waardoor hun verkoopcijfers stijgen: “Voorop lopen in het verhogen van de eco-efficiëntie levert voor de bedrijven een comptetitief voordeel op. Zo had Philips Lighting het lumineuze idee om in Duitsland een recyclagesysteem voor zijn TL-lampen te introduceren. De verkoop steeg significant.”

In andere gevallen leidt duurzame ontwikkeling tot aanzienlijke kostenreducties. Cramer: “Kijk naar de enorme hoevelheid materiaal die Philips Medical Systems bespaarde in de magnetische resonantie. Voor de productie van het nieuwe meetinstrument wordt 35 ton minder grondstoffen gebruikt. Ook de transportkosten verminderden met 50%. Het toestel kan makkelijker ontmanteld en gerecycleerd worden. Daarnaast denk ik aan tapijtproducent Interface. In zijn veertig fabrieken wordt tezamen zo’n 60 miljoen dollar terugverdiend met afvalbesparing en hergebruik. Ook het Canadese elektriciteitsbedrijf Ontario Hydro wist in 1995 voor 37 miljoen dollar te besparen alleen al met energieverbeteringen. Een laatste voorbeeld is Xerox, dat onder meer fotokopieermachines produceert. Dit bedrijf heeft zich ten doel gesteld een zo gering mogelijk beroep te doen op natuurlijke hulpbronnen en elke gelegenheid te benutten om afvalmateriaal te hergebruiken of opnieuw te verwerken. Oude kopieermachines worden opgeknapt tot zo goed als nieuw en zoveel mogelijk onderdelen worden hergebruikt. Deze strategie heeft het bedrijf geen windeieren gelegd. In 1995 bespaarde Xerox met de recyclingprogramma’s wereldwijd 12 miljoen dollar en met hergebruik van onderdelen 50 miljoen dollar.”

Voorlopig blijven de KMO’s langs de zijlijn toekijken. Maar ook hier zijn voortrekkers te ontdekken. Naast bekende namen, zoals Ecover en Lima (zie Trends, 15 juli 1999) duiken tal van Vlaamse dwergen op die met succes in duurzame ontwikkeling investeren. Het jongste Milieuprestatieverslag van Zelfstandig Ondernemen, in september 1999 gepubliceerd door het NCMV (vandaag Unizo) en de Stichting Leefmilieu, vermeldt vijf winnaars: bloemenkwekerij Philippo in Kalmthout (nullozing), slagerij Van Hoof in Mol (indirecte koeling), autoherstelbedrijf Blits in Beveren (bouw van een omgevingsvriendelijke garage), Rozencultuur Beukeleers in Duffel (warmtekrachtkoppelingsinstallatie) en kaasmakerij Het Hinkelspel in Gent (duurzaam beleid).

Eric Pompen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content