“Wij kunnen ook vijf sterren aan”
Christophe Vanswieten, directeur van Accor Benelux, vertelt waarom de groep in alle segmenten aanwezig wil zijn. En vooral in het absolute highendsegment.
Een opvallend gegeven in het curriculum vitae van Christophe Vanswieten is zijn trouw. De 49-jarige Gentenaar van geboorte (maar nu Kortrijkzaan) werkt al zijn halve leven voor de groep Accor. Als gegradueerde hotelmanagement ging hij in 1982 aan de slag als food & beveragemanager in Novotel Brussels Airport. In april 2006 werd hij managing director van Accor Hotels Benelux.
TRENDS. Evolueert het hotelwezen vandaag sneller dan vroeger?
CHRISTOPHE VANSWIETEN (ACCOR). “Ik werk inderdaad al 25 jaar voor Accor. Ik behoor intussen zowat tot het meubilair. Momenteel speelt de business zich veel meer op internationaal niveau af. Connectiviteit, TGV, internet: alles wordt intenser, er zijn geen afstanden meer. Accor heeft zeker zijn voordeel gedaan met het inter-Europese verkeer. Europa is onze kernactiviteit. Overigens, als ik voor mezelf spreek: als ik écht zaken wil doen, ga ik altijd ter plaatse. Ik geloof niet in een wereld van virtueel zakendoen.”
Wat is de Accortouch in België?
VANSWIETEN. “Wij zijn aanwezig in elke stad die in België iets voorstelt, en in elk segment. We hebben 54 hotels in het land. En hoewel dit een Frans bedrijf is, proberen we een management te hebben dat de lokale realiteit afspiegelt. De grote meerderheid van onze hoteldirecteurs is afkomstig uit eigen stad of streek. Dat verklaart meteen onze marktkennis. De Belgische markt is zeer bijzonder, omdat er geen binnenlandse markt is. Wij moeten onze klanten dus buiten de grenzen van ons landje zoeken.”
Robert Goossens-Bara, bestuurder van het prestigieuze Astoria Hotel, vindt dat Accor te gediversifieerd is.
VANSWIETEN. “Voor de heer Goossens-Bara is Astoria zijn eigen baby. Voor hem is het waarschijnlijk een van de beste hotels ter wereld. Maar volgens mij geeft de Koningsstraat, waar het Astoria ligt, een te groot gevoel van onveiligheid voor een vijfsterrenhotel. Accor kan gerust meedoen in dit segment, maar wil dat niet zo nodig. Ik kan u bewijzen – in The Grand, het mooiste paleis van Amsterdam – dat Accor vijf sterren kan waarmaken, veel beter dan Astoria. Wij hebben het met veel liefde en aandacht uitgebouwd, van 1971 tot nu. Ons contract eindigde echter op 31 december van dit jaar, en we zijn niet meer rond de tafel gaan zitten om het beheer te verlengen. De aandelen van het Astoria werden overgenomen (red. – door het Portugese Hotelgal en het Luxemburgse Ditco Participations).”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier