VLUCHTEN HOEFT NIET MEER

Een kwart van de bedrijven uit Halle-Vilvoorde zou geen tweede keer beslissen om zich te vestigen in de gemeente van waaruit ze nu opereren. Zeventien procent zou naar Wallonië trekken, 16 % meteen naar het buitenland.

Op de gemeenten Bever, Linkebeek en Sint-Genesius-Rode na beloven alle gemeenten uit het arrondissement Halle-Vilvoorde in de toekomst te werken aan een gunstig ondernemingsklimaat. Daartoe ondertekenden ze zopas het manifest “Bedrijfsvriendelijke Gemeente”. De voorzitter van de Kamer voor Handel en Nijverheid en een vertegenwoordiger van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten ( VVSG) gaan nu een oogje in het zeil houden opdat de ondertekenende burgemeesters zich ook aan hun woord houden.

Een rondvraag bij 634 bedrijven uit het arrondissement Halle-Vilvoorde leerde immers dat de gemeenten uit dit deel van Vlaams-Brabant bij ondernemers niet al te bedrijfsvriendelijk ogen. Niet minder dan 38 % van de ondervraagde ondernemers vindt het gemeentelijk beleid boudweg onvoldoende bedrijfsvriendelijk. Een kwart van de bedrijven zou zich zelfs niet meer in de gemeente vestigen. Vijfenvijftig procent van de ondervraagden zou nog wel in Vlaams-Brabant blijven, zij het in een in hun ogen bedrijfsvriendelijker gemeente. Zeventien procent zou resoluut uitwijken naar Wallonië, 16 % zou meteen naar het buitenland trekken.

Aan dat bedrijfsonvriendelijk imago proberen de gemeenten van Halle-Vilvoorde nu iets te doen. Zoals hun collega’s uit de driehoek Kortrijk-Roeselare-Tielt dat vorig jaar al deden, ondertekenen de gemeenten van Halle-Vilvoorde nu het manifest “De bedrijfsvriendelijke gemeente”, een initiatief dat de steun heeft van de VVSG en de Koning Boudewijnstichting. In de loop van 1997 zouden ook nog de gemeenten uit de Oostendse regio en die uit Limburg het manifest moeten signeren. Eind volgend jaar zouden alle Vlaamse gemeenten “bedrijfsvriendelijk” moeten heten.

De ondertekenende gemeenten verbinden er zich toe de communicatie met de vanop hun territorium actieve bedrijven fors te verbeteren. Dat zou onder meer moeten gebeuren via een beleidsnota omtrent lokale economie, een “aanspreekpunt” (politicus of ambtenaar) voor de bedrijfswereld én geregelde contacten tussen bestuur een bedrijfswereld. Daarnaast beloven de ondertekenaars de gemeentelijke belastingen te vereenvoudigen, een “dienstvaardig” vergunningsbeleid te voeren en met de buurgemeenten samen te werken. Gemeenten én de Kamers voor Handel en Nijverheid maken zich bovendien sterk de regio als één stem te verdedigen naar de hogere overheid toe.

Afwachten of het helpt voor de bedrijven in Halle-Vilvoorde.

RENAULT-VILVOORDE Voor deze fabriek is het te laat, maar de gemeenten uit Halle-Vilvoorde beloven in de toekomst bedrijfsvriendelijker te worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content