VAN EMS NAAR EMU
Duitsland domineerde lange tijd het Europees Monetair Systeem ( EMS). De Bundesbank stippelde het monetaire beleid uit en de overige lidstaten van het EMS waren nagenoeg verplicht om een soortgelijk monetair beleid te voeren – dit was de enige mogelijkheid om de wisselkoersen in het gareel te houden.
Sinds de creatie van de Economische en Monetaire Unie ( EMU) zijn de kaarten grondig herschikt: het monetaire beleid is nu in handen van de Europese Centrale Bank ( ECB), waar alle eurolanden en het directiecomité van de ECB samen de geldpolitiek bepalen.
Wat zijn hiervan de gevolgen voor de welvaart van de lidstaten, vroegen Paul De Grauwe, Hans Dewachter en Yunus Aksoy ( KU Leuven) zich af. En welke landen verliezen of winnen bij de overstap naar de EMU? De auteurs voorspellen dat het monetaire beleid nu zal worden bepaald door de economische context in alle lidstaten, en niet langer alleen door de Duitse economische noden. Het beleid zal dus meer zijn afgestemd op al deze landen en dus voor hen meer macro-economische stabiliteit opleveren.
Er is evenwel een grote maar: als alle landen uiteenlopende wensen hebben, kan dat de ECB inspireren tot een gemiddeld beleid dat niemand uitkomt en dus niet efficiënt is om de groei in goede banen te leiden. Het EMS bleek echter nog minder aantrekkelijk, zeker voor die landen met een andere economische context dan de Duitse.
De auteurs besluiten ten eerste dat alle eurolanden, behalve Duitsland er wel bij varen door deel te nemen aan de EMU. Ze hebben nu immers een monetair beleid dat beter is afgestemd op hun noden dan in het EMS het geval was. Die welvaartswinst neemt toe als landen meer verkiezen dat de economie gelijkmatig groeit. Die winst blijft ten tweede echter alleen gevrijwaard als de ECB een Europees perspectief neemt, dus als ze een Europees inflatie- en groeicijfer als uitgangspunt neemt. Neemt elk land op de ECB-vergaderingen een nationalistisch standpunt in, dan zouden sommige landen beter af zijn in het EMS. En ten derde: de grote landen hebben vanzelfsprekend de grootste invloed op het monetaire beleid van de ECB; maar ook de kleinere hebben verrassend veel in de pap te brokken.
‘From EMS to EMU: Are We Better Off?’, Paul De Grauwe, Hans Dewachter, Yunus Aksoy, Centrum voor Economische Studiën, KU Leuven.
Info: Tel. (016)32.67.25.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier