Storm op vastgoedmarkt aan zee gaat liggen: 14 procent minder vastgoed gekocht en verkocht

© BELPRESS, Belga Image

Nadat de vastgoedprijzen aan de kust enkele jaren de lucht in schoten, is de storm op de huizenmarkt aan zee weer gaan liggen. In 2022 daalde het aantal vastgoedtransacties er met 14,3 procent, veel sterker dan in de rest van het land. Dat blijkt maandag uit de Kustbarometer van notarisfederatie Fednot.

De vastgoedactiviteit aan de kust daalde in 2022 veel sneller dan in de rest van Vlaanderen, waar het aantal transacties 2 procent lager lag dan in 2021. Dat is een groot verschil met de voorbije jaren, want in 2021 gingen er aan zee nog 15,8 procent meer transacties door dan in 2020. “Corona zorgde voor een enorme piek op de markt, maar dat effect speelde niet langer in 2022”, zegt notaris Bart van Opstal. “De afkoeling zet zich dit jaar trouwens door: in de eerste drie maanden van 2023 waren er opnieuw 14 procent minder transacties in vergelijking met dezelfde periode in 2022.”

Stabilisering na de storm

De appartementsprijzen bleven zo goed als stabiel in vergelijking met 2021. Kopers betaalden voor een appartement aan de kust gemiddeld 295.124 euro. Een dijkappartement werd op een jaar tijd 4,9 procent goedkoper en klokte af op gemiddeld 347.580 euro. Na jarenlange felle prijsstijgingen koelde de rush op vastgoed aan de kust af. Al ziet de notarisfederatie wel dat de markt uit twee snelheden bestaat: “Bestaand vastgoed werd wat goedkoper (-1 procent) terwijl de prijs van nieuwbouw zat wel nog in de lift (+1,8 procent)”.

Recordbedrag

Hoewel het aantal transacties in de rest van de kustgemeenten daalde, kende Westende een groei van 13,6 procent. Appartementen waren er dan ook het goedkoopst van de hele kustlijn, met gemiddeld 167.630 euro.

Marktaandeel en evolutie vastgoedactiviteit per gemeente ©Notaris.be

Knokke, Koksijde en Oostende brachten nog steeds het meeste op, zij zorgden voor bijna de helft van de vastgoedtransacties aan de kust. Al was de vastgoedmarkt ook daar een stuk rustiger, met een daling van 21,5 procent aan transacties in Knokke en -20,3 procent in. “De terugval in Koksijde en Knokke kwam er na felle prijsstijgingen in 2021”, aldus Van Opstal.

Kopers in Knokke betaalden gemiddeld 650.000 euro, dat was een recordbedrag. Ook In Heist koste een appartement voor het eerst gemiddeld meer dan 400. 000 euro. Knokke en Heist waren vorig jaar dan ook de duurste kustgemeenten.   

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content