Sssst…

Daan Killemaes
Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Het oprichten van een buitenlandse holding, een participatie nemen in een bedrijf voor een discrete investeerder, of een bestuursmandaat waarnemen. Corporate services heet het en dat is wat het Nederlandse Van Doorn Trust doet. Sinds ’93 ook in België. Een discrete, maar rijzende ster in de dienstensector.

Borchtlombeek, ergens diep verscholen in het Pajottenland. Een rustig dorpje dat net buiten de grijparmen van Brussel fungeert als thuisbasis voor de nv Van Doorn Trust & Partners Belgium. Managing director Michel Bellemans een Belg ontvangt de klanten in een huis stijl Belgisch notariskantoor. “Op die manier willen we de Belgische identiteit van ons kantoor beklemtonen én het discrete karakter van onze diensten onderstrepen,” legt Michel Bellemans uit. Aan de zandkleurige voorgevel verraadt alleen een goudkleurig naamplaatje de aanwezigheid van de Van Doorn Groep. “We willen nog een smeedijzeren hek aan de straatkant plaatsen om het discrete karakter van onze werkwijze te beklemtonen,” vertelt Michel Bellemans vanuit zijn stijlvol huis dat de specifieke manier van werken van het moederbedrijf uitademt.

De Van Doorn Trust-groep is in Nederland al sinds 1831 actief in het beheer van fondsen voor rekening van derden. Geleidelijk aan legde de groep zich toe op zuivere effectenhandel en effectenbeheer voor institutionelen (vooral pensioenfondsen). Het eerbiedwaardige lid van de Amsterdamse beurs is niet weinig fier dat het hoofdkantoor tegenover het koninklijk paleis op de dam in Amsterdam is gevestigd. Het besloten familiale bedrijf werkt alleen met mensen (van het personeel tot de klanten) waarmee het perfect vertrouwd is. “Het ons-kent-ons-systeem”, maar dan positief bedoeld. Vier jaar geleden startte de groep ook de corporate services-activiteit op onder impuls van Erwin de Ruiter, een jarenlange vertrouweling van de familie. Deze corporate services-afdeling staat bedrijven juridisch en fiscaal bij als ze over de grens trekken. Daartoe werd de Van Doorn Trust Management bv opgericht met de Ruiter als vennoot (zie organigram). Vertakkingen naar België, Groot-Brittannië, Spanje en Curaçao illustreren het internationale karakter van deze activiteit. De autonome lokale managers nemen voor 50 % deel in die filialen.

VIA TUSSENPERSONEN.

De traditionele brokerage-activiteit is goed voor een groepsomzet van 200 miljoen frank (niet te verwarren met de 65 miljard frank die het omzet voor rekening van de cliënten). De corporate-business haalt 40 miljoen frank aan inkomsten. Daar staat een eigen vermogen van maar liefst 200 miljoen frank tegenover. “Deels is dit een verplichting als lid van de Amsterdamse beurs, deels is dit een bewuste politiek,” verduidelijkt Michel Bellemans. “Zo staat de reputatie van de groep op stevige grondvesten.”

Het Belgisch kantoor dat via Bellemans & Vennoten (geen deel van de Van Doorn-groep) ook boekhouddiensten verzekert haalt een omzet van 10 miljoen frank en stelt vier mensen tewerk. “Leefbaar, zeker gezien de opstartfase waarin we ons bevinden. We zitten in een groeimarkt,” klinkt het vastberaden bij Michel Bellemans, ex- BBL en ex- Fiduver (één van de grootste accountantkantoren na de big six).

Van Doorn Trust boort in België een nieuwe markt aan. Michel Bellemans licht toe : “We helpen buitenlandse maatschappijen bij het oprichten van een holding of een filiaal in België. We nemen ook participaties in Belgische bedrijven voor rekening van buitenlanders die liever op de achtergrond blijven. Ook het waarnemen van bestuursmandaten, die kaderen in participaties die onze klanten nemen, behoort tot onze activiteitenwaaier.”

Om die taken gemakkelijker te kunnen uitvoeren, richtte Van Doorn Trust-groep allerhande vehikels op zoals de Vlaamse Participatiemaatschappij. De Van Doorn-groep heeft nu ongeveer 250 dossiers in portefeuille waarvan er 70 in België worden beheerd. Finnen, Zweden, Australiërs, Amerikanen… het zijn allemaal klanten.

“Negen op tien Belgische dossiers vinden hun bron in Vlaamse investeringen, de trend van internationalisering leeft in Wallonië nauwelijks. Dat neemt niet weg dat we ons absoluut als een Belgisch kantoor willen profileren,” verbaast Michel Bellemans en doorprikt een illusie : “Internationaal gezien bestaat Vlaanderen niet.”

Wie als buitenlander hier wil investeren, moet nu niet onmiddellijk naar de telefoon grijpen. Klanten die komen aankloppen in Borchtlombeek worden vriendelijk geweigerd. De sneeuwwitte Pooh de poes kent meer succes als ze aan het venster draalt. Michel Bellemans laat ze binnen en lacht : “Geen zwarte, neen. Wat we absoluut willen vermijden, zijn financiële schandalen in onze groep. Ons inlaten met “aangebrande zaken” zoals witwasoperaties waarvoor deze sector zeer gevoelig is, is het laatste wat de groep zich kan permitteren.” Daarom aanvaardt Van Doorn Trust alleen klanten die worden aangebracht via grote banken, de big six-kantoren of de grote advocatenassociaties. Die doen de screening van de klant, Bellemans checkt die screening nog een keer.

Voorlopig bezet Van Doorn Trust in België de markt. “Op een versnipperde markt zijn we de enige die zich specifiek oriënteert op de corporate services,” pocht Michel Bellemans. “Naast een paar kleine opstarts is er alleen nog Holland Inter Trust en TMF. Die twee worden echter geleid door Nederlanders en die vangen bot op de Belgische markt. Van Doorn Trust, dat op zoek was naar diversificatie voor zijn activiteiten op de beurs van Amsterdam die onvoldoende return boden, heeft geopteerd voor een écht Belgische vertegenwoordiging. Dat is het verschil.”

DAAN KILLEMAES GUIDO MUELENAER

MICHEL BELLEMANS (VAN DOORN TRUST BELGIUM) Negen op tien Belgische dossiers vinden hun bron in Vlaamse investeringen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content