Ronde tafel zonder werkgevers?

De Ronde tafel over de sociale zekerheid werd voor de zomer op gang geschoten met een plenaire vergadering waar iedereen zijn zegje mocht komen doen. …

De Ronde tafel over de sociale zekerheid werd voor de zomer op gang geschoten met een plenaire vergadering waar iedereen zijn zegje mocht komen doen. Inmiddels wordt er naarstig verdergewerkt in allerlei commissies. Eind februari 2002 zou de ronde tafel moeten uitmonden in conclusies. Maar er zit inmiddels een flink haar in de boter. Kris Peeters, gedelegeerd bestuurder van Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, geeft toelichting.

KRIS PEETERS. “We stellen ons daar vragen bij. De bevoegde ministers, Laurette Onkelinx van Arbeid en Frank Vandenbroucke van Sociale Zaken, proberen elk hun problemen op te lossen. Het uitgangspunt was te discussiëren over de prioriteiten in de sociale zekerheid. Maar dat debat wordt niet gevoerd.

Waarover gaat het dan wel?

De Ronde Tafel wordt gebruikt om beperkte actuele problemen op te lossen, terwijl het moet gaan over het ontwikkelen van een toekomstvisie die op lange termijn fundamentele opties onderzoekt en afspreekt. We moeten toch niet praten over de niet-betaalde facturen van de ziekenhuizen? Het gaat er ook erg verward aan toe. Zo was er een vergadering gepland over sociale economie, maar uiteindelijk bleek het te gaan om de dwangsom bij sociale conflicten. De vergaderingen komen met een hoge frequentie én de verkeerde agenda’s. Dit zit echt niet goed.”

Welke conclusies zullen jullie daaruit trekken?

PEETERS. “We vragen ons af hoe ver we moeten meestappen als de fundamentele vragen niet gesteld worden. Dat bekijken we momenteel.”

Willen jullie uit de ronde tafel stappen?

PEETERS. “Uit de onderhandelingen stappen is niet evident, want dan wordt bijsturen nog moeilijker. Maar de aanpak moet dringend veranderen.”

Is die ronde tafel geen doodgeboren kind? Het ABVV worstelt met de opvolging van Michel Nollet. Mia De Vits lijkt een certitude, maar niet altijd con amore en een boel andere functies geraken niet ingevuld. In zo’n context zal het ABVV niet geneigd zijn om oplossingen te aanvaarden die de platgetreden paden verlaten.

PEETERS. “Die voorzitterswissel is een interne zaak voor de vakbond.”

G.M./A.M.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content