Redelijke prijzen
De grote troef van Blankenberge is zijn diversiteit. Op de plaatselijke vastgoedmarkt is heel wat betaalbaars te vinden, zowel in het segment van de nieuwbouw als tweedehands.
In de kleinere gemeente Blankenberge vindt de kandidaat-koper vlot iets naar zijn gading. Het aanbod is er gevarieerd en de prijzen zijn aantrekkelijk. De gemiddelde referentieprijs voor tweedehandse appartementen en woonhuizen lag in 2013 volgens de cijfers van de federale overheidsdienst Economie rond 240.000 euro.
De prijzen voor de appartementen zijn lichtjes gedaald (-2 %). Volgens Alain Deketelaere van Century 21 is dat toe te schrijven aan een overaanbod op de markt. “Het aanbod overtreft de vraag en de prijzen stagneren dan ook. Ons cliënteel is niet bijzonder gegoed en door de belasting op tweede verblijven zagen heel wat eigenaars zich verplicht te verkopen. De kosten zijn te zwaar geworden. Bovendien worden in Blankenberge procentueel aanzienlijk meer eigendommen als tweede verblijfplaats verkocht dan als vaste woonplaats.”
Het gemeentebestuur van Blankenberge heeft laten weten dat de belasting nog twee jaar bepaald wordt door het gebied waarin de woning gelegen is. Afhankelijk daarvan bedraagt het tarief dit jaar 746 of 677 euro, en 793 of 759 euro in 2015. Vanaf 2016 komt er een forfaitair tarief, dat geldt over het hele grondgebied van de gemeente en geleidelijk toeneemt. Tegen 2019 betaal je 950 euro belasting voor om het even welke tweede verblijfplaats.
De prijzen van de huizen in Blankenberge zijn vorig jaar dan weer licht gestegen (+4 %), terwijl die van de villa’s volgens de cijfers geëxplodeerd zijn. Maar dat segment is duidelijk minder aanwezig in Blankenberge. Slechts zeventien veranderden er van eigenaar (tegenover 98 huizen en 434 appartementen).
Karine De Roeck van het agentschap ERA Immo De Roeck is evenwel sceptisch over de gemiddelde prijzen. “Het is uiterst moeilijk het aanbod te vergelijken omdat gemiddelden geen rekening houden met specifieke eigenschappen, zoals de oppervlakte, het aantal slaapkamers, de grootte van het balkon, de oriëntering enzovoort”, legt ze uit.
ERA werkte begin 2014 overigens samen met de KU Leuven om een studie te maken over de evolutie van de vastgoedmarkt. “Volgens mijn waarnemingen in het veld denk ik dat de prijzen eerder zullen stijgen”, besluit De Roeck.
Voor de nieuwbouwappartementen berekende de Crombrugghe & Partners voor Blankenberge een referentieprijs van 3050 euro per vierkante meter. Eén project steekt erbovenuit, met een referentieprijs van 1950 euro per vierkante meter. Residentie Eden is dan ook de uitzondering die de regel bevestigt: het gebouw is ideaal gelegen op een eerstelijnslocatie. Het project omvat 23 appartementen, die intussen bijna allemaal verkocht zijn.
CÉCILE VANDERNOOT
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier