PELOTON DER VERLIEZERS

Augustus was dermate zwoel dat zelfs weinig bedrijven zin hadden om failliet te gaan. Toch vielen er een paar rake klappen.

Juli en augustus zijn traditioneel kalme maanden op de markt der faillissementen. In juni jongstleden werd nog een recordaantal bedrijven failliet verklaard, in de vakantiemaanden zette zich een forse daling in. In augustus 1997 gingen 12 procent minder bedrijven failliet dan in augustus 1996. Vooral de particuliere bedrijven hoedden er zich voor om in de warmste maand van het jaar er het bijltje bij neer te leggen. Bij de coöperatieve vennootschappen zakte het aantal gefailleerden met 56 % ten opzichte van augustus 1996, bij de besloten vennootschappen met 16 %. Het aantal failliete naamloze vennootschappen nam dan weer toe met 8 %.

In Vlaanderen gingen in augustus jl. andermaal aardig wat banen verloren. Kunstmeubelen De Puydt uit Eeklo trok het Vlaamse peloton der verliezers. Bij De Puydt verdwenen honderd jobs. Depauw Efda uit Wilrijk nestelde zich op een tweede plaats met 49 verloren arbeidsplaatsen ; CBS Print, ook uit Wilrijk, haalde met 40 geschrapte jobs de derde plaats.

In Wallonië zorgde het faillissement van het aannemersbedrijf Bernard in één klap voor een verlies van 135 banen.

Over de eerste acht maanden van dit jaar gingen door faillissementen al 17.905 jobs verloren bij Belgische ondernemingen. Vooral de Brusselse rechtbanken zowel bevoegd voor de bedrijven uit het arrondissement Brussel-Hoofdstad als het Vlaamse arrondissement Halle-Vilvoorde hebben de handen vol met faillissementsdossiers. Van januari tot augustus sprak de Brusselse rechtbank 1056 faillissementsvonnissen uit, de Antwerpse 771, die van Gent 214. Vooral de rechtbank van Leuven kreeg er dit jaar werk bij : het aantal uitgesproken faillissementen verhoogde met 50 % van 119 (1996) naar 180.

In Vlaanderen telt de provincie Antwerpen tot nog toe het hoogste aantal faillissementen : tussen januari en augustus gingen er 1049 bedrijven failliet. In Doornik, Veurne en Tongeren daalde het aantal bedrijven dat de kap over de haag wierp. Toch is na acht maanden het totale aantal faillissementen in België opgelopen tot 4909 tegenover 4728 vorig jaar op hetzelfde tijdstip, een stijging met 4 %. Voor die stijging is de provincie Luik 549 failliete bedrijven praktisch in haar eentje verantwoordelijk.

FAILLIET Over de eerste acht maanden van dit jaar gingen door faillissementen al 17.905 jobs verloren bij Belgische ondernemingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content