Orders voor CMB, Cosan en Bone Therapeutics

Als er zich een verdere tussentijdse correctie aftekent, zullen we daarvan gebruikmaken om onze opgelopen cashpositie geleidelijk aan in te zetten. De eerste nieuwkomer is Fagron, het voormalige Arseus. Het is de bedoeling de positie in die Belgische groeiwaarde verder uit te bouwen, waarbij we uitkijken naar de tradingupdate over het eerste kwartaal op 9 april.

Maar we kijken ook elders voor versterking. We leggen een aankooporder voor CMB (lees p. 1, en Flash in IB 10B). Een zeer zware achterblijver, aangezien het aandeel in de buurt van een vijfjarige bodem noteert. Na de verliescijfers over 2014 komt er ook geen dividend. Die aankondiging zorgde niet voor een verdere koersdaling, wat aangeeft dat al heel wat slecht nieuws in de koers verrekend zit. De vrachttarieven, weergegeven in de Baltic Dry Index, laten enig herstel zien. Een beetje goed nieuws kan wonderen doen voor de koers (rating 1B).

Bone Therapeutics: kansrijk, maar risicovol

Met het aankooporder voor Bone Therapeutics wagen we ons op glad ijs. De biotechnieuwkomer op de Brusselse en de Parijse beurs heeft tot nog toe een mooi parcours afgelegd, wat de nodige beloften inhoudt. Dit en volgend jaar wacht een zeer belangrijke nieuwsstroom. Vandaar dat we nu al instappen, al zijn we ons ervan bewust dat de weg naar een product op de markt nog lang is. Vandaar ook dat we de positie beperkt houden en dat we onderstrepen dat een biotechaandeel enkel weggelegd is voor wie de risico’s aankan en aandurft. Wie niet kan slapen van een dagverlies van meer dan 10 %, heeft bij deze belegging weinig of niets te zoeken. De C-rating wil zeggen dat het risico hoog is (rating 1C).

Cosan: uitbouw positie

In weerwil van de koersevolutie maakte Cosan verre van dramatische jaarresultaten bekend. Al merken we enige margedruk door de moeilijke economische omstandigheden in Brazilië. De groepsomzet is vorig jaar met 10,6 % opgelopen, tot 40 miljard Braziliaanse real (BRL). De toename van de bedrijfskasstroom (ebitda) bleef beperkt tot 2,4 % (van 3,95 naar 4,05 miljard BRL), of een daling van de ebitda-marge van 10,9 naar 10,1 %. Een minpunt is de stijging van de netto financiële schuld van 10,5 naar 12,2 miljard BRL, mede door de appreciatie van de dollar (USD) tegenover de BRL. Die schuld staat tegenover een eigen vermogen van 13,6 miljard BRL. Dit jaar wordt uitdagend, gezien de zwakke conjunctuur in Brazilië.

Cosan, omschreven als de ‘Brazilië-holding’, heeft erg te lijden onder de groeicrisis, de nipte herverkiezing van president Dilma Roussef en de zeer negatieve perceptie ten aanzien van het grootste Latijns-Amerikaanse land. Dat heeft dan wel gezorgd voor een zeer aantrekkelijke waardering tegen 8 keer de verwachte winst voor 2015, 1 keer de boekwaarde en minder dan 5 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de verwachte bedrijfskasstroom (ebitda). Dat is absoluut geen correcte waardering vanuit een middellangetermijnperspectief. Het advies blijft dan ook koopwaardig (rating 1B). We verhogen zelfs onze positie.

WE HOUDEN DE POSITIE IN BONE THERAPEUTICS BEWUST BEPERKT.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content