Op koopjesjacht in de Ardennen

Vastgoed onbetaalbaar? In de groene Ardennen en de mooie Oostkantons valt dat goed mee. Trends ging op zoek naar de interessantste vastgoedadressen.

In welke gemeenten in het toeristische zuiden van het land is de referentieprijs voor woningen achtergebleven op de nationale prijsevolutie? We analyseerden de recentste statistieken van de FOD Economie en selecteerden vijftien gemeenten (zie tabel Vijftien Waalse gemeenten die de voorbije tien jaar onderpresteerden). In enkele van die gemeenten gingen we ook op terreinonderzoek. Wat blijkt? De meeste gemeenten hebben echt wel het potentieel om binnenkort aansluiting te vinden bij het regionale peloton. De huidige verkoopprijzen – zeker in deze periode van algemene stagnatie – zijn ongetwijfeld een buitenkansje voor wie een eigendom wil verwerven, om er zelf te gaan wonen, als tweede verblijf of als investering.

Wat vergeten parels beginnen weer te glinsteren. “Spa behoudt zijn troeven als kleine, rustige Waalse stad, maar er vinden ook allerlei activiteiten plaats”, zegt vastgoedmakelaar Gabrielle Depouhon. “Mensen uit Brussel en Vlaanderen tussen 45 en 55 jaar kopen hier een tweede verblijfplaats. Velen vestigen zich hier later definitief.”

Iets noordelijker, richting Eupen, ligt Baelen, een Luiks dorpje met cachet. Het ligt even ver van Nederland als van Duitsland, maar de jongste tien jaar kende het nauwelijks een opwaardering. Het is de Waalse gemeente met de kleinste prijstoename in tien jaar. Een gelukkige koper heeft er onlangs een kleine halfopen woning in plaatselijke natuursteen gekocht (bewoonbare oppervlakte: 250 vierkante meter) voor minder dan 100.000 euro (kosten niet inbegrepen). Dat lijkt wel een droom. Maar je moet bij de pinken zijn, de zaak was in minder dan twee weken beklonken.

“In Bertrix (7000 inwoners), 125 kilometer ten zuiden van Spa, in het hartje van de Ardennen, voelen de Nederlandstalige kopers zich nog altijd even goed thuis als vroeger”, zegt Nadira Maes, een Vlaamse van origine. “Geen enkel probleem, alles gaat opperbest. We hebben een klantenkring die voor zestig procent bestaat uit Nederlandstaligen.”

Niet alle types van onroerend goed zitten in de lift. De grote villa’s verdwijnen minder snel en tegen meer realistische prijzen van de markt. De kleine appartementen zijn minder gewild dan de grote. Zelfs de Ardenners die verhuizen, kiezen steeds meer voor een grotere bebouwde oppervlakte en minder grond. (T)

Door Philippe Coulée

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content