Ook Versatel België wil voetbal aanbieden
Versatel België heeft bij de Profliga informatie opgevraagd over de procedure om te bieden op de voetbalrechten. De operator bezint zich over een bod.
Als je naar triple play wil gaan ( nvdr – telefoon, internet en televisie over één netwerk, zoals bij Telenet), moet je naar content kijken. En voetbal is nu eenmaal unieke content,” vindt managing director Frank Van der Ent van Versatel België. Hij bevestigt de belangstelling van de alternatieve operator voor de voetbalrechten.
Versatel, met nu John De Mol als referentieaandeelhouder, betaalde in Nederland ruim 30 miljoen euro om de eredivisie live op betaaltelevisie te brengen. Het technische platform daarvoor is ook voor België en Duitsland bruikbaar, vermoedt Van der Ent.
De extra abonnees zouden ook het netwerk van Versatel verder rentabiliseren. Versatel kan zijn klanten al in meer dan zestig Belgacom-centrales rechtstreeks aansluiten. Maar het aantal zogenaamde ‘ontbundelde lijnen’ (waarbij ook de laatste koperdraad van Belgacom wordt gehuurd) is nog maar “iets meer dan duizend, een stukje residentieel, maar hoofdzakelijk in de kleinzakelijke markt,” zegt Frank Van der Ent. Verder kan Versatel zowat heel België bedienen door internetcapaciteit te huren bij Belgacom, waarbij schaalgrootte even goed meespeelt. Als Versatel zijn aantal abonnees kan verhogen, renderen al die investeringen beter, dat spreekt.
Televisie via ADSL is mogelijk. Belgacom bewijst het zelf met BelgacomTV. Nadeel is dat de snelheid van een gelijktijdige internetverbinding fors terugvalt. Versatel zou dus graag uitpakken met de snellere versie ADSL2+, die in Frankrijk door de alternatieve operator FreeTV (Groupe Iliad) succesvol wordt gepropageerd. FreeTV haalt twintig megabits per seconde en experimenteert zelfs met hogedefinitietelevisie.
Maar ADSL2+ is in België nog niet toegelaten. Vorig jaar zag het er zelfs even naar uit dat de nieuwe, supersnelle VDSL-standaard van Belgacom en het ADSL2+ van de alternatieve operatoren in het geheel niet naast elkaar zouden kunnen worden gebruikt. De twee zouden te sterk met elkaar interfereren en alternatieve operatoren zagen al een herhaling van het ADSL-scenario, waarbij Belgacom jarenlang vrij spel kreeg. Telecomregulator BIPT stak daar eind oktober een stokje voor door Belgacom toe te laten om VDSL uit te rollen “als een goede huisvader”, dus met de mogelijkheid voor anderen om ADSL2+ aan te bieden. Sindsdien is de technische werkgroep opmerkelijk concreter en resultaatgericht gaan denken, vertelt een waarnemer. Versatel heeft bij Belgacom een verzoek ingediend om ADSL2+ te testen, bevestigt Frank Van der Ent. “Die discussie staat inderdaad niet helemaal los van het triple play-dossier.”
Maar hij betwijfelt of Versatel een kans heeft om mee te bieden op het driejarige contract. De toewijzing gebeurt pas op 9 mei. “En in augustus moet je al helemaal klaarstaan, anders heeft meedoen geen zin,” zegt Van der Ent. Dat laat heel weinig tijd, zeker nu de goede uitvoering van het Nederlandse voetbalcontract prioriteit heeft gekregen in de moederholding. “Als we interesse hebben, zal het zijn voor de live wedstrijden,” aldus Van der Ent.
De belangstelling voor content kan telecommunicatie in België een heel nieuw karakter geven: een toegift voor wie content koopt. Met dumpprijzen tot gevolg. Of hoe de wet op de handelspraktijken binnenkort zeer actueel zal worden.
B.L.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier