Ook dit is Belgisch

De afgelopen twintig jaar zijn heel wat nieuwe fondsbeheerders verschenen op de Belgische markt. Een overzicht.

Het aantal Belgische fondsbeheerders is de afgelopen twintig jaar ingrijpend geslonken, onder meer door de fusies van Belgische banken (KBC-Cera, Dexia-Artesia, Generale Bank-ASLK) en de overnames van bankinstellingen door Franse en Nederlandse groepen (Fortis-BNP Paribas en BBL-ING). Ook de fusie van de beheeractiviteiten van Petercam en Bank Degroof zal leiden tot een verdere daling van het aantal Belgische fondsen.

Tegelijk zijn beleggers gaandeweg meer en meer vertrouwd geraakt met het concept ‘open architectuur’. Ze richten zich steeds vaker tot onlineplatforms waar ze de producten kunnen vinden die hen echt interesseren. Banken als Beobank en ING bieden hun klanten ook toegang tot producten van concurrenten, wat verscheidene bankiers ertoe heeft aangezet hun vermogensbeheeractiviteiten af te stoten. Zo heeft NN Group (het vroegere ING Investment Management) zich afgesplitst van haar voormalige Nederlandse moederbedrijf, terwijl Candriam Investors Group (het vroegere Dexia Asset Management) deel uitmaakt van de groep New York Life, waar het fungeert als specialist voor Europa.

In de schaduw van die grote nationale en internationale operaties zijn de afgelopen twintig jaar in België ook veel nieuwe beheerders opgestaan. Die kunnen worden onderverdeeld in drie grote groepen: grote huizen, rijzende sterren en jonge starters.

Grote huizen

Deze groep omvat een aantal vermogensbeheerders die een twintigtal jaar geleden zijn opgericht en waarvan de fondsen een grote omvang en een sterk trackrecord hebben: TreeTop Asset Management, CapitalatWork en Mercier Vanderlinden.

TreeTop Asset Management werd opgericht in 1988 met de creatie van het Luxemburgse fonds Star Convertible, dat werd beheerd door Jacques Berghmans en Hubert d’Ansembourg. Het product was aanvankelijk alleen toegankelijk voor bemiddelde cliënten. Ten tijde van de financiële crisis beleefde het moeilijke momenten, toen een aantal private bankers zich eruit terugtrok. Sindsdien heeft de groep zich meer opengesteld voor particuliere cliënten.

Die strategie is in 2015 uitgemond in de lancering van een onlinedistributieplatform voor de fondsen van TreeTop. Het sterfonds TreeTop Convertible International is gesloten voor nieuwe inschrijvingen. Beleggers kunnen wel nog investeren in TreeTop Sequoia, een fonds dat belegt in dezelfde bedrijven als zijn grote broer en dat Morningstar heeft bekroond met vier sterren. Het fonds beheert meer dan 2,5 miljard euro.

CapitalatWork werd opgericht in 1990 en heeft meer dan 6 miljard euro onder beheer. Het bedrijf telt ruim honderd medewerkers in België. Het fondsenaanbod is vooral gericht op waardeaandelen en grote bedrijven. Contrarian Equities at Work is het referentiefonds, met een gemiddelde jaarlijkse prestatie van ruim 9 procent sinds de oprichting in 1998.

Ook de Antwerpse beheerder Mercier Vanderlinden is een van de anciens op de Belgische markt. Het bedrijf werd opgericht in 1999 om de fortuinen van de families Mercier en Vanderlinden te beheren, na de verkoop van familiale belangen in Devos-Lemmens en Anhyp. Geleidelijk heeft de beheerder zich gediversifieerd in het beheer van beleggingsfondsen, met drie compartimenten die samen 1,5 miljard euro beheren, waaronder MercLin II Sicav Patrimonium, een gemengd dynamisch product met vijf Morningstar-sterren.

Rijzende sterren

Aphilion ontstond in 2001, het jaar dat de technologiezeepbel uiteenspatte, op initiatief van Nico Goethals en Jan Holvoet. De beheerder hanteert een unieke beleggingsstrategie die uitgaat van een kwantitatieve benadering om een portefeuille van grote internationale waarden te selecteren. Dat kwantitatieve model wordt gebruikt door Aphilion Q² Equities, het sterproduct van de groep, dat bekroond is met vijf Morningstar-sterren, en waarvan de beheerde activa meer dan 100 miljoen euro bedragen.

Value Square is een Gentse beheerder, die in 2007 werd gesticht door voormalige werknemers van Bank Corluy. De groep beschikt over een compartiment dat toegankelijk is voor het grote publiek (Value Square Fund Equity World). De prestaties ervan hebben de afgelopen jaren een beetje teleurgesteld door zijn grote blootstelling aan de Aziatische markten.

Econopolis is een Antwerpse vermogensbeheerder opgericht door Geert Noels en Geert Wellens in 2009. De beheerde activa in de privatebankingactiviteit bedragen meer dan 2 miljard euro. De beleggingsstrategie van Econopolis is ook toegankelijk via drie fondsen die worden gedistribueerd door de bank Crelan (lees ook blz. 50).

Jonge starters

De laatste groep bedrijven omvat kleine, in Brussel gevestigde vermogensbeheerders: Leleux Invest, Flexam en La Cambre Funds. Ze startten minder dan vijf jaar geleden, werken met een zeer klein team en de beheerde activa belopen minder dan 100 miljoen euro. Deze beheerders zijn gespecialiseerd in dakfondsen en bieden een flexibele, gemengde strategie aan om te profiteren van het enthousiasme van cliënten voor dat type producten.

Frédéric Dineur

Het aantal Belgische fondsbeheerders is de afgelopen twintig jaar ingrijpend geslonken.

Het is te vrezen dat door het verbod op retrocessies minder nieuwe beheervennootschappen worden gelanceerd in België.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content