Officiële prijsdaling
In de duurste gemeente van de Westkust daalden de appartementsprijzen. De villaprijzen volgden wel nog een stijgende curve.
In welgeteld één kustgemeente daalden – volgens de cijfers van de FOD Economie – de appartementsprijzen: in Koksijde. Toegegeven de prijserosie is beperkt: min 1,6 % tot een referentieprijs van 277.000 euro. En ondanks die kleine correctie blijft Koksijde de duurste gemeente van de Westkust. Peter Jonckheere, zaakvoerder van het vastgoedkantoor Ultimmo in Kok-sijde toont zich toch verrast. “Dat de prijzen stabiliseren, daar kan ik inkomen”, zegt hij. “Maar een prijsdaling? Nee, dat stellen wij hier niet vast. Het klopt wel dat de verkoop sinds vorig jaar moeilijker gaat. Vroeger werd er veel op plan verkocht, dat is nu zo goed als voorbij. Er is ook veel aanbod. Maar een pand, op een goede ligging met een correct prijskaartje, dat verkoopt nog goed.”
Koksijde is een ietwat apart geval aan de Belgische kust omdat het drie belangrijke deelmarkten telt: Koksijde zelf, Oostduinkerke en het opkomende Sint-Idesbald. Oostduinkerke trekt vooral Vlamingen aan, de andere twee liggen beter in de markt bij Franstalige kopers en vakantiegangers. “In de zomermaanden bestaat het publiek hier voor ongeveer 70 % uit Franstaligen”, schat Jonckheere. Koksijde is de populairste plek; Oostduinkere en Sint-Idesbald zijn wat groener, kleinschaliger en rustiger.
Ook de vastgoedprijzen verschillen. “Voor een tweekamerappartement van 70 tot 75 vierkante meter op de zeedijk, mag je rekenen op prijzen tussen 3500 en 4500 euro per vierkante meter”, zegt Peter Jonckheere. Al voegt hij er meteen aan toe dat elk pand anders is en dus een unieke prijs heeft.
Ter vergelijking: in Oostduinkerke hanteert vastgoedmakelaar Guy Van Canneyt van Immo Plaza een prijsvork van 3500 tot 5500 euro voor een dijklocatie. “Een belangrijk verschil is natuurlijk dat de dijk van Koksijde veel langer is dan die van Oostduinkerke”, verklaart Jonckheere het prijsverschil. “Er is gewoon minder aanbod in Oostduinkerke.”
Villa’s wel duurder
De statistieken geven een heel ander beeld voor de woning- en bouwgrondmarkt. Daar stegen de prijzen wel nog fors. De referentieprijs voor een villa bedraagt nu 450.000 euro, een stijging van bijna 15 %. De mediaanprijs van bouwgrond dikte met 13,5 % aan tot 262,6 euro per vierkante meter.
De hausse op de villamarkt lijkt een vertaling van de toegenomen populariteit van Sint-Idesbald en vooral van Oostduinkerke bij gefortuneerde kopers. Hoewel het project wat vertraging heeft opgelopen, is Oostduinkerke in blijde verwachting van een golfterrein met 27 holes. Het groene Oostduinkerke zou een fraai en relatief goedkoop alternatief zijn voor het ‘opgefokte’ Zoute. “Toch stellen we vast dat ook op de villamarkt de vraag wat is teruggevallen”, zegt Guy Van Canneyt. “Dat is gezien de prijshausse van de voorbije jaren niet echt onlogisch. En allicht speelt het beursklimaat dit duurdere segment ook parten.”
Meerwaarde van architectuur
Projectontwikkelaar Rietveldprojects mikt op meerwaardezoekers die de rust en de charme van Oostduinkerke en Sint-Idesbald kunnen smaken. Het bouwt moderne kwaliteitsresidenties die de naam dragen van bekende designers zoals Mies van der Rohe of Charles & Ray Eames. Voor dit laatste project, acht appartementen, gelegen aan de Koninklijke Baan in Oostduinkerke werkt, Rietveldprojects samen met CAAN architecten uit Gent. “In het begin dachten velen dat die moderne architectuur niet zou aanslaan aan de kust”, vertelt zaakvoerder Peter Moerman. “Maar we zijn nog maar net beginnen te bouwen en er zijn toch al zes appartementen verkocht.”
De prijzen zijn nochtans behoorlijk fors: tussen 390.000 en 460.000 euro. Daar staat wel een luxueuze afwerking tegenover met onder meer standaard een Siematickeuken en Starcksanitair. Aan welk publiek verkoopt Rietveldprojects? “Vooral aan jonge mensen die interesse hebben voor architectuur. De namen van onze projecten moeten een belletje doen rinkelen. 90 % van onze klanten heeft ook een btw-nummer: het zijn dus ondernemers.” (T)
Door Laurenz Verledens
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier