Nummer één
Hij zei het als kleine jongen al tegen zijn coach: “Ooit word ik de nummer één van de wereld.” Met zijn overwinning in het Memorial Tournament is het hem ook gelukt: Jon Rahm is officieel de beste speler van de wereld. Op zijn 25ste volgt hij Rory McIlroy op. Hij is nog maar de tweede Spanjaard die dat felbegeerde statuut kan bemachtigen, meer dan dertig jaar na Severiano Ballesteros. “Ik was niet eens geboren toen Seve zijn mooiste toernooizege liet optekenen”, zegt Rahm. “Maar ik heb natuurlijk de beelden gezien. Ballesteros is altijd een held en een rolmodel voor mij geweest.”
De snelheid waarmee Jon Rahm in het internationale klassement is opgeklommen, is best indrukwekkend. In 2016 werd hij prof, nadat hij de nummer één van de wereld bij de amateurs was geweest. Daarna ging hij met rasse schreden vooruit: in honderd toernooien behaalde hij elf overwinningen (waarvan vier in de PGA Tour), en stond hij 24 keer op het podium en vijftig keer in top tien. Slechts twaalf keer haalde hij de cut niet. Met de Europese ploeg won hij de Ryder Cup. In beide circuits samen sloeg de Bask al meer dan 35 miljoen dollar bij elkaar. Het was van Tiger Woods geleden dat een jonge speler nog eens zo sterk debuteerde bij de profs. Maar hij wil nog meer, zoals een eerste overwinning in een grandslamtoernooi. In de majors moest hij het tot nu stellen met ereplaatsen: hij werd derde in de US Open en de British Open in 2019, en vierde in de Masters en de US PGA in 2018.
Rahm is 1,91 meter groot en weegt 99 kilo. Dat is niet meteen het profiel van de klassieke golfer. Het charisma van McIlroy heeft hij niet, het zuivere talent van Phil Mickelson ook niet, en de persoonlijkheid van Bryson DeChambeau evenmin. Het neemt niet weg dat de Spanjaard beantwoordt aan de definitie van de moderne en complete topspeler. Net zoals Brooks Koepka beheerst hij alle mogelijke slagen. Zijn drives gaan meer dan 300 meter ver, zijn approach is op de millimeter precies en om en op de green lijkt hij de magische baltoets van zijn illustere landgenoten José María Olazabal, Miguel Ángel Jiménez en Sergio García te hebben geërfd.
“Eigenlijk heeft hij geen zwakke punten, en hij twijfelt nooit”, zegt Tim Mickelson, de broer van Phil, die Rahm coachte aan de universiteit van Arizona State. En ondanks zijn indrukwekkende opmars blijft Rahm heel nuchter. “Als ik moet kiezen tussen een topgolfer en een topvader zijn, dan kies ik meteen het tweede”, liet hij zich onlangs ontvallen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier