Nu zaaien om later te oogsten
De correctie op de beurzen heeft ook Devgen niet gespaard. Nochtans heeft het Gentse agrobiotechbedrijf niets te maken met de heisa rond Europa en evolueren de zaken er gunstig.
Devgen noteert al een aantal jaren op de beurs. Met wisselend succes overigens. Begin 2009 dreigde het bedrijf zelfs even zonder geld te vallen of te worden overgenomen tegen een zeer lage prijs. Maar dankzij een dubbele kapitaaloperatie werd de cashpositie eind vorig jaar fors opgetrokken, tot 45,8 miljoen euro. Daardoor zijn de financiële zorgen van de baan. Devgen kan zich dan ook opnieuw concentreren op de kernactiviteit: het realiseren van de steile ambities in hybride rijst (genetisch gemodificeerde rijst die een hogere opbrengst oplevert dan ‘klassieke’ rijst) in India. Dat enorme land wil in tien jaar tijd zijn belang in hybride rijst in de totale rijstproductie vertienvoudigen (van 4 naar 40 %). Devgen is mede dankzij de steun van de Amerikaanse reus Monsanto een van de topspelers in hybride rijst. Verder heeft het bedrijf ook een toppositie in nog andere typische Aziatische gewassen, zoals sorghum. Bovendien wil het niet alleen in India een toonaangevende positie, maar ook in andere Aziatische landen, zoals Indonesië, de Filipijnen en later ook Vietnam. Topman Thierry Bogaert toonde zich naar aanleiding van de jaarcijfers 2009 tevreden met het ritme dat de groep kan aanhouden voor productinnovaties, zodat Devgen zijn toppositie in de diverse gewassen kan handhaven. Het andere heuglijke nieuws uit 2009 is dat in gewasbescherming de eerste verkopen van het nematicideproduct (een agrochemisch product dat hybride zaden beschermt tegen parasitaire nemathoden) in Turkije onder de merknaam Devguard voor de toepassingen tomaten en komkommers zijn gerealiseerd. De verkopen in de VS onder de merknaam Enclosure voor de toepassing aardnoten komen op gang. De businessupdate voor het eerste trimester gaf de geruststelling dat alles op koers blijft. Het allerbelangrijkste element daarin was de bevestiging dat het Gentse agrobiotechbedrijf blijft mikken op een omzetgroei van 35 à 40 % voor 2010. De groep verwacht wel dat ze dit jaar 15 miljoen euro cash zal ‘verbranden’. Dat is echter niet problematisch, aangezien de cashpositie eind maart 41,8 miljoen euro bedroeg.
De koersontwikkeling van Devgen is sinds begin dit jaar erg teleurstellend, zelfs los van de algemene beurscorrectie. Voor de geduldige belegger biedt dit een koopopportuniteit. (C)
Door Danny Reweghs
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier