Museale verzamelaars

Museum Dhondt-Dhaenens toont waar het verzamelaarskoppel deels zijn mosterd haalde: bij de museumconservator Walther Vanbeselaere.

Naast het presenteren van hedendaagse kunst is een van de missies van het Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle het ontsluiten van belangrijke particuliere collecties. Die kunnen zowel moderne als hedendaagse kunst bevatten, of zowel werk van internationale artiesten als van kunstenaars die verbonden zijn met de Leiestreek – zolang de verzameling maar kunsthistorisch relevant is. Die doelstelling sluit aan bij de ontstaansgeschiedenis van het museum. Het verzamelaarskoppel Jules en Irma Dhondt-Dhaenens wilde zijn verzameling Vlaamse moderne kunst, die het kocht tussen 1945 en 1965, toegankelijk maken voor het grote publiek.

Op 2 juli opent een tentoonstelling over Walther Vanbeselaere. Hij was verantwoordelijk voor het aankoopbeleid van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen tussen 1948 en 1973. Hij had een grote invloed op Jules en Irma Dhondt-Dhaenens. Toen het Museum Dhondt-Dhaenens in november 1968 opende, speechte Van Beselaere: “Kom terug naar dit museum, alleen, overdag en het liefst bij zonneweer, want pas dan zult u elk schilderij in u kunnen opnemen, tot leven gewekt door de zegen van het onvervangbare daglicht, opgenomen in een blanke omgeving en in een levend contact met het heerlijke Leielandschap dat U, vanuit de zaal, dankzij de verticale spleetramen, bestendig aanwezig ziet en kunt bewonderen.”

Op deze expo is onder meer werk te zien van Constant Permeke, Rik Wouters, Léon Spilliaert, Gustave De Smet, Jean Brusselmans, James Ensor, Gustave Van de Woestyne, Albert Servaes, Edgard Degas, Ben Nicholson, Aristide Maillol, Marino Marini en Giacomo Manzu.

Walther Vanbeselaere, verzamelaar voor de staat, van 2 juli tot 1 oktober in Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle.

Thijs Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content