Miljoenenboete voor Facebook-moeder Meta in Australië

Mark Zuckerberg, CEO van Meta. © belga

Het Amerikaanse concern Meta, het moederbedrijf van Facebook, moet in Australië een boete van 20 miljoen Australische dollar (12,2 miljoen euro) ophoesten voor het misleiden van consumenten. Dat maakte de regulator ACCC woensdag bekend.

De zaak draait rond het intussen opgedoekt Israëlische webdata-analysebedrijf Onavo, een dochter van Meta (toen nog Facebook). Dat bood via een mobiele app een gratis VPN-dienst, Onavo Protect, aan en beloofde daarbij dat gebruikersdata veilig zouden zijn.

Volgens ACCC deelde Onavo de data die het verzamelde, weliswaar geanonimiseerd en geaggregeerd, aan het filiaal van Meta in Israël voor “commercieel gewin”. De app zou tussen februari 2016 en oktober 2017 meer dan 270.000 keer zijn gedownload in Australië. ACCC startte een procedure op en een rechter achtte Facebook Israel en Onavo schuldig aan het misleiden van consumenten. Beide werden veroordeeld tot een boete van 10 miljoen dollar.

Een woordvoerder van Meta benadrukt in een reactie dat Onavo Protect wel degelijk deed wat werd beloofd. “Er was geen beschuldiging door ACCC dat de app niet goed werkte als een onlinebeveiligingstool”, luidt het.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content