Wolfgang Schäuble waarschuwt voor Franse nachtmerrie

© reuters
Bart Osaer Redacteur Trends.be

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble hoopt dat de Franse presidentsverkiezingen niet uitmonden in een strijd tussen Marine Le Pen en Jean-Luc Mélenchon.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble is niet gerust op een goede afloop van de Franse presidentsverkiezingen. Schäuble huivert voor de gedachte dat de tweede ronde een strijd wordt tussen de extreemrechtse Marine Le Pen van het Front National en haar extreemlinkse rivaal Jean-Luc Mélenchon van La France Insoumise.

Een keuze tussen politieke extremen leidt volgens de Duitser tot een ‘nachtmerrie’ voor de op één na grootste economie van de eurozone en haar bongenoten.

Ruim een week voor de Fransen naar de stembus trekken (zondag 23 april) heeft Mélenchon in recente polls aanzienlijke winst geboekt als presidentskandidaat. Le Pen, die in haar campagne herhaaldelijk heeft benadrukt dat ze Frankrijk uit de eurozone wil loodsen, kan al langer dan vandaag rekenen op veel stemmen.

Daardoor neemt de vrees toe dat de keuze van de kiezer er in de tweede ronde een wordt tussen extreemrechts en extreemlinks.

“Ik hoop dat dit niet gebeurt. Dat zou het slechtst mogelijke scenario zijn”, aldus Schäuble tijdens een paneldebat in Berlijn.

Schäuble zou – mocht hij een Fransman zijn – stemmen voor de onafhankelijke kandidaat Emmanuel Macron.

De Duitse minister van Financiën wil in ieder geval niet dat Le Pen de Franse presidentsverkiezingen wint.

“We hebben een sterk en pro-Europees Frankrijk nodig,” benadrukt Schäuble. “We hebben Frankrijk nodig om Europa bij elkaar te houden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content