Werkgevers ‘betreuren verkrampte reactie ABVV’ in witte kassa-affaire

© belga

Werkgeversorganisatie Unizo-Limburg reageert op de uitval van de ABVV, die dreigde met een klacht tegen Horeca Vlaanderen omdat die een studie bestelde over de impact van een witte kassa. “Dat de studie zou pleiten voor zwartwerk is een foute analyse. Wij zijn ook tegen zwartwerk”, klinkt het.

Unizo-Limburg beklemtoont dat ze ook tegen zwartwerk in de horeca is, net als Horeca Vlaanderen. “Want werken in het zwart ondermijnt de sociale zekerheid en is bovendien concurrentievervalsend”, luidt het.

De werkgeversorganisatie reageert daarmee op de uitval van de vakbond ABVV. Die dreigde donderdag nog met een klacht tegen Horeca Vlaanderen, omdat die een studie liet bestellen bij de universiteit Hasselt over de impact van de invoering van een zogenaamde witte kassa.

“We betreuren de verkrampte reactie van de socialistische vakbond”, zegt Unizo-Limburg. Uit de studie van professor Ghislain Houben bleek dat er bij de invoering 68.000 van de 164.000 banen zouden verdwijnen als de horeca straks helemaal in het wit zou gaan werken. “Daaruit besluiten dat de studie pleit voor zwartwerk is een zeer vreemde redenering en vooral een foute analyse van de studie”, zegt Unizo-Limburg.

De werkgeversorganisatie benadrukt dat ze op zich niet tegen de invoering van de witte kassa is. “Wij vragen enkel dat dit gepaard gaat met de invoering van een aangepast sociaal statuut, dat rekening houdt met onder meer overuren, avond- en weekendwerk en een loonkostenverlaging”. Zo’n statuut bestaat ook in Nederland, luidt het.

Unizo spreekt nog van een gemiste kans om als vakbonden en werkgevers aan hetzelfde zeel te trekken. “Vakbonden en werkgevers hebben hier een gemeenschappelijk belang: het behoud van tewerkstelling”. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content